Kaivospalkka voi olla pettymys

Palkan pienuus on yllättänyt jotkut Kevitsan nikkelikaivoksen työntekijät Sodankylässä. Kun odotus kaivosalan kuukausipalkasta on yli 3000 eurossa, on Kevitsassa saattanut tienata bruttona reilut 2000 euroa.

Kuva: Kevitsa Mining Oy

Osa kaivostyöntekijöistä on pitänyt palkkaa liian pienenä. Kaivosyhtiön palveluksesta on myös irtisanouduttu, mutta syytä ei ole tiedossa.

Yle Lapin haastattelema kaivostyöntekijä kertoo, että palkasta jää hänelle käteen noin 1400 euroa, mikä ei riitä lapsiperheen elatukseen ja asuntolainan lyhennyksiin. Työntekijä harkitsee vaihtavansa hommia, ja näin on hänen mukaansa useampi työkaveri tehnytkin juuri palkan pienuuden vuoksi.

Kevitsan pääluottamusmies Matti Tasala vahvistaa, että muutamia kaivostyötekijöitä on irtisanoutunut, mutta syytä hän ei tiedä. Tasalan mukaan odotettua heikommasta palkasta puhutaan työpaikalla.

- Kyllähän tästä puhutaan, mutta tietysti täytyy ymmärtää, että yhtiö on vasta alkamassa ja alkavalla yhtiöllä on aloitusvaikeuksia tietysti tämänkin suhteen, Tasala sanoo.

Palkat vaihtelevat

Tasalalla ei ole tietoa kaivostyöntekijän keskipalkasta. Palkat vaihtelevat, sillä osa työskentelee yhdessä vuorossa, ja osa kahdessa tai kolmessa vuorossa. Vuorolisät ja varsinkin sunnuntaityö nostavat palkkaa.

Moni tienaa Tasalan mukaan reilut 2000 euroa kuussa. Tasalan mielestä Kevitsan kaivoksen ollessa vasta aloitusvaiheessa heikompi palkkaus pitäisi olla työntekijöiden tiedossa..

- Kyllähän tämä jo tiedettiin tänne tullessa, että alussa palkka ei ole semmoinen huippupalkka, niin kuin mitä esimerkiksi on Kittilästä kuultu, mutta se on ihan ymmärrettävä asia. Sitten kun täällä saadaan tuotanto käyntiin ja hommat pelaamaan, niin kyllä minä uskon että palkka on sitten kohdillaan, Tasala sanoo.

Noudattaa taulukoita

Metalliliiton vastaavan aluetoimitsijan Martti Rauhalan mukaan Kevitsan palkoista ei ole tullut valituksia liitolle. Rauhala on vasta käynyt tutustumassa kaivokseen ja kertoo kaivoksen palkkojen noudattelevan kaivosalan työehtosopimusta.

Tuntipalkan päälle työntekijä saa neljän kuukauden työssäolon jälkeen henkilökohtaista lisää 3-25 prosenttia ja vuorolisät. Kaivostyössä merkittävää kaivoslisää tunnelityöstä ei Kevitsassa makseta, sillä se on avolouhos.

Kaivosten hyvät palkat perustuvat lisien lisäksi tuotantopalkkioihin sekä bonuksiin. Niitä maksetaan vasta, kun kaivos on tuotannossa.

- Näitä tuotantopalkkioita, mitä maksetaan sitten kun kaivos on käynnissä, ei varmaan ole käytössä vielä, eikä niitä  ole edes määritelty, Rauhala sanoo.

Palkkarakenne tekeillä

Kevitsan kaivosyhtiö on vasta perustamassa palkkarakennetyöryhmän, joka pohtii työnkuvia ja mahdollisia tuotantopalkkioita.

Kevitsan tulevat tuotantopalkkiot ja bonukset ovat todennäköisesti Kittilän kultakaivosta pienemmät, sillä kullan hinta on huipussaan ja nikkelin taas aallonpohjassa. 

Kevitsalla on noin 190 vakinaista työntekijää. Kaivos on tarkoitus käynnistää tänä vuonna.