Erikoiset vihkipaikat piristävät pappia

Vaikka kirkkohäät pitävät edelleen pintansa, pareja vihitään entistä enemmän erikoisemmissa paikoissa. Kotkalaispastori Maarit Alhosaari on ehtinyt vihkiä pareja niin laiturilla kuin ravintolalaivallakin.

Kotimaa
Vihkisormusta asetellaan nimettömään.
Touko Yrttimaa / Yle

Kesä on häiden kulta-aikaa. Suurin osa pareista vihitään kirkossa, mutta vihkipyyntöjä tulee myös erikoisempiin paikkoihin. Kotkan seurakunnan pastori Maarit Alhosaari vihki juhannusaattona hääparin Kotkan Katariinanniemessä, Pusulaiturilla.

- Se oli juhannusaatto, kun heidät vihittiin. Vihkiparin lisäksi mukana tilaisuudessa oli kaksi todistajaa. Heidät vihittiin laiturilla ja tilaisuus jatkui kivipöydän ääressä piknikillä, Alhosaari muistelee.

- Laituri on pieni, joten koko ajan oli pieni pelko siitä, että tipahdanko mereen. Yritin nojata pöytään, jotta pysyn laiturilla. Jos olisin astunut harhaan, olisi vihkiseremoniaa pienen uintireissun jälkeen jatkanut märkä pappi, Alhosaari nauraa.

Alhosaari epäilee, että kyseinen vihkitapahtuma oli hänen urallaan erikoisimmasta päästä. Laiturin lisäksi hän on käynyt vihkimässä ravintolalaivalla. Hieman erikoisemmat vihkipaikat ovat Alhosaaren mieleen.

Laituri on pieni, joten koko ajan oli pieni pelko siitä, tipahdanko mereen.

Maarit Alhosaari

- Oikeastaan pidän näistä tavallisuudesta poikkeavista vihkipaikoista. Jotenkin ne luovat itselle piristystä ja samalla haasteitakin. Lähden mielelläni erikoisiin paikkoihin, hymyilee Alhosaari.

Kolme paria päivässä

Kesän hääruuhkassa papeilla riittää kiireitä. Maarit Alhosaari kertoo, että tämän kesän ennätys on hänellä kolmen parin vihkiminen samana päivänä. Pastori on joutunut kieltäytymään ainoastaan Haapasaaren kutsuista, työvoimapoliittisista syistä.

- Toki mielelläni itse lähtisin, mutta seurakunnan puolesta se on hankalaa. Pappeja on kesäisin vähemmän töissä, eikä työvoima riitä, jos pappi ja kanttori viettävät koko päivän Haapasaaressa.

Jos hääpari vihitään kirkossa, ei heille tule ylimääräisiä kustannuksia. Jos taas kutsu käy jonnekin kauemmas, saattaa parille tulla maksettavaksi pastorin matkakulut. Muuta veloitusta papit eivät saa ottaa.