Virtuaalinen jonotusjärjestelmä purkaisi rajaruuhkia

Jonopaikan varaamiseen perustuvaa järjestelmää saatetaan testata Kaakkois-Suomessa jo tänä vuonna.

Kuva: Yle

Kaakkois-Suomen rajaruuhkien helpottamiseksi kaavaillaan virtuaalista jonotusjärjestelmää. Online-varausjärjestelmä on jo käytössä Virossa, ja Suomesta on käyty tutustumassa siihen.

Virossa rajan ylittäjä ostaa itselleen netissä aikaikkunan, jonka sisällä hänelle taataan pääsy rajan yli. Virossa palvelun välittää yksityinen yrittäjä. Nyt pohditaan, soveltuuko sama malli Suomeen.

- Katsomme, voiko saman toteuttaa myös viranomaispalveluna, majuri Janne Kurvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta sanoo.

Kokeilu saattaa alkaa pian

Kurvisen mukaan vuoronumerojärjestelmää saatetaan alkaa testata jo tämän tai ensi vuoden puolella yksittäisillä rajanylityspaikoilla. Asemaa ei vielä ole valittu, mutta Kaakkois-Suomen asemat ovat todennäköisimpiä kokeilukohteita.

Kurvinen näkee systeemissä lähinnä positiivisia puolia. Matkustaja pääsee suhteellisen sujuvasti rajan yli, ja viranomaiset pystyvät ennustamaan paremmin, miten rajaliikenne eri vuorokaudenaikoina muotoutuu.

- Se tehostaisi rajaviranomaisen toimintaa, kun rajatyön rahavaroja voidaan kohdentaa paremmin. Myös valvonta helpottuisi. Käytännön toteutus on kinkkisin puoli, vaikka kyse ei ole kovin monimutkaisesta systeemistä, Kurvinen sanoo.

Jos virtuaalinen jonottaminen saadaan koekäytössä toimivaksi, systeemi voidaan laajentaa kaikkiin maan rajanylityspaikkoihin.

Jonotusjärjestelmä on yksi osa Suomen rajakäytäntöjen muokkaamista. Tällä hetkellä käynnissä olevat rajanylityspaikkojen hankkeet päättyvät vuosina 2015 tai 2016. Mahdollista on, että virtuaalinen jonotusjärjestelmä kattaa silloin koko maan.

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.