Eukonkantomestari aikoo olla entistä nopeampi

Eukonkannon hallitseva maailmanmestaripari Taisto Miettinen ja Kristina Haapanen puolustaa titteliään viikonloppuna Sonkajärvellä. Minuutin mittainen rutistus vie mehut sekä kantajasta että kannettavasta.

Kotimaa
Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen esittelevät kisa-asentoa.
Yle Helsinki

Taisto Miettinen innostui eukonkantamisesta jo vuosia sitten ja palkintokaappi on täyttynyt tasaiseen tahtiin. Kuluvan vuoden kuntohuippu on nyt saavutettu ja parivaljakko lähinnä lepäilee ennen lauantain kilpailua.

– Keväällä aloitetaan se lajin harjoittelu, on käyty Kaivarissa juoksemassa noin 1-2 kertaa viikossa, totta kai talvella sit punttia ja viime syksynä aloitin pikajuoksun. Siitä on tullut lisäpotkua ja -vauhtia tähänkin lajiin, Miettinen kertaa.

Suomalaiset puistoilijat eivät kiinnitä erikoiseen juoksijakaksikkoon juuri huomiota, mutta turistien kamerat räpsyvät sitäkin enemmän.

Neljänneskilometri minuutissa

Eukonkannon maailmanmestaruuskisa käydään neljänneskilometrin mittaisella radalla, jolla on erilaisia esteitä. Kannettavana olevalla eukollakin on oma osuutensa kisasuorituksessa – selässä on pysyttävä tiukkana pakettina ja tsempattava kantajaa. Nykyisen kisaparinsa Kristina Haapasen eukonkantaja Miettinen löysi netin kautta.

– Aluksi luulin, että se on ihan vitsi, en ollut kuullutkaan koko lajista. Sitten ajattelin, että on se sen verran hullua meininkiä, että on pakko käydä kokeilemassa. Jäin sitten koukkuun, Haapanen nauraa.

Vaikka kyseessä on huumorilaji, kisapaikalla ei juuri vitsailla. Parivaljakko Haapanen-Miettinen taittaa kisaradan noin minuutissa.

– Kyllä siellä ihan tosissaan kisataan ja se on todella rankka kilpailu. Olen itse kokeillut kaikenlaista, ja täytyy sanoa, että kyllä tämä rankin homma on. Kyllä siinä todella tuntee antaneensa kaikkensa kun maaliin pääsee, Taisto Miettinen kuvailee.