Vesiraketit sinkosivat ennätysten kirjaan

Guinnessin kuuluisaan ennätysten kirjaan voi päästä mitä erikoisemmilla tavoilla. Nyrölän kallioplanetariolla Jyväskylässä otettiin osaa vesirakettien ammunnan maailmalaajuiseen ennätykseen. Raketit eivät lentäneet aivan kuuhun saakka, mutta yritys oli kova.

tiede
Sinisestä pullosta rakennettu vesiraketti.
Pienestä pullosta rakennettu raketti lennähtää komeasti.Tapani Tarvainen

Vesiraketti syntyy yksinkertaisisa osista: tarvitaan vain muovipullo, vettä ja pyöränpumppu.

Nyrölän kallioplanetariolla Jyväskylässä ilmatilassa viuhui kymmenittäin vesiraketteja, kun tähtitiedeseura Sirius ry:n kutsuma väki otti osaa englantilaisen yliopiston aloittamaan ennätystehtailuun. Tarkoitus oli vuorokauden aikana ampua ilmaan mahdollisimman monta vesirakettia eri puolilla maailmaa ja saavuttaa näin paikka Guinnessin ennätysten kirjassa.

Raketti syntyy, kun vedellä täyettyyn pulloon pumpataan paineilmaa. Ilma työntää veden pullosta, ja tadaa - raketti on valmis! Fysiikan lakien mukaisesti pienempi pullo ottaa isompaa räjähtävämmän lähdön.

Nyrölässä rakettien joukkolaukaisussa ei käytetty mitään turvavarusteita.

- Ei tässä mitään vaaraa ole kunhan katsoo, mihin ampuu. Jos lapset innostuvat juoksemaan raketin perässä, niin voihan se pudotessaan naamaan kopsahtaa, mikä tietysti sattuu, mutta ei aiheuta isoa vahinkoa, sanoi Siriuksen Arto Oksanen.

Vesiraketteja saapui paikalle ihastelemaan muutama kymmenen ihmistä. Virallista laukaisujen lukumäärän tavoitetta ei ollut, mutta loppulukema on komea: Nyrölässä tilastoitiin kaksisataa vesiraketin ilmaan ampumista. Tämä lukema ilmoitetaan Englantiin, missä kokonaismäärä lasketaan yhteen.

Nähtäväksi jää, riittääkö vesirakettien kantomatka kuuluisaan ennätysten kirjaan. Ainakaan ennätys ei jää Nyrölän panoksesta kiinni.