Lahti keskittää kehitysvammaisten asumispalvelut itselleen

Kehitysvammaisten lasten ja nuorten palveluja vahvistetaan Lahdessa. Erityisesti kotoaan pois muuttavia nuoria halutaan tukea itsenäiseen elämään.

Kotimaa
Salinmäen palvelukoti Launeella.

Elokuussa Lahdessa asteittain toimintansa käynnistävä Salinmäen palvelukoti tarjoaa kahdeksantoista asuntoa kotoa pois muuttaville, siirtymävaiheessa oleville nuorille. Palvelutalossa on mahdollista asua myös tilapäisesti.

Palveluasumisen lisäksi kiinteistössä on aamu-, iltapäivä- ja loma-ajan toimintaa neljällekymmenelle erityisoppilaalle.

Lahdessa on se onnellinen tilanne, että laitoshoidon aika on ohi.

Jonna Salomaa

Kahdessa yksikössä on tilaa yhteensä reilut 1 600 neliötä. Henkilöstöä rekrytoidaan parhaillaan.

Salinmäen palvelukodin on rakennuttanut Lahden Talojen tytäryhtiö Lahden Palveluasunnot yhdessä kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Vammaispalvelut on kiinteistössä vuokralla.

Kohti itsenäistä asumista

Lahti on ensimmäisten joukossa siirtynyt kehitysvammaisten laitoshoidosta avopalveluihin valtioneuvoston kahden vuoden takaisen periaatepäätöksen mukaisesti. Kaupunki on keskittänyt kehitysvammaisten asumispalvelut itselleen, omaksi palvelutarjonnaksi.

Ensi vuoden alussa kaupungin hallintaan siirtyvät Kilpiäisten, Launeen ja Yli-Köllin asumispalveluyksiköt sekä työkeskukset. Niiden toiminnasta on tähän asti vastannut Eteva-kuntayhtymä.

- Lahdessa on se onnellinen tilanne, että laitoshoidon aika on ohi. Omat yksikkömme ovat nyt ja tulevaisuudessa avopalveluita, projektikoordinaattori Jonna Salomaa Lahden kaupungin vammaispalveluista kertoo.

Nuorten asumisyksikköä on kaivattu.

- Lahdessa on paljon nuoria kehitysvammaisia, jotka asuvat lapsuudenkodissaan ja ovat muuttamassa sieltä pois. Eri asteisia, tuettuja asumispalveluja tarvitsee lähivuosina parisen sataa nuorta.