1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arja Saijonmaan loma Mikkelissä on saunomista, uimista ja laulua

"Elämä on sattumanvaraista. Jos Mikis ei olisi juuri silloin joskus kutsunut minua maailmankiertueelle, jos en olisi muuttanut Pariisiin, en olisi nyt tässä tällä tavalla." Arja Saijonmaa on aikuinen nainen, jonka sisällä asuu edelleen se nuori idealistinen tyttö, joka halusi muuttaa maailman.

Kuva: Tauno Säntti / Yle

Arja Saijonmaa on Mikkelissä kotonaan. Tapaaminen kongressikeskus Mikaelin rannassa pitää taiteilijan tiukasti kartalla.

- Jos tuota kaarisillalta alkavaa polkua kulkisin, tulisin hautausmaalle. Äiti ja isä on haudattu sinne.

Mikkelistä ylioppilaskirjoitusten jälkeen maailmalle lähtenyt tähti puhuu luontevasti maailmantähdistä, kiertueista, ruotsalaisista. Ja kaikki yhdessä lauseessa.

Arja Saijonmaalla tuntuu riittävän mielenkiintoa yhtaikaa moneen suuntaan. Vasta saadusta Zarah Leander -stipendistä hänen puheensa siirtyy suomenruotsalaisiin, kaksikielisillä alueilla järjestettäviin esiintymisiin. Ja ihan ilman välimerkkejä ja hengitystaukoja hän rupeaa jo kyselemään suomalaisten ruotsinopiskelusta ja pakkoruotsista.

Taiteilijan edessä antautuu helposti ehdoitta.

Täytyy aina uudestaan löytää oma työnsä

- Ihana olla maalla Mikkelissä. Saan uida ja saunoa, sanoo taiteilija ja myöntää, että ihan lekottelua ja vieraitten kestitsemistä viikko Mikkelissä ei ole. Hän harjoittelee uusia lauluja ja ravistelee vanhoja. Pianisti on kaksi päivää mukana treenaamassa.

Arja Saijonmaan arki on työtä täynnä: - Haasteet ovat edelleen kiinnostavia. Tiedossa on isoja projekteja.

Sitten tulee tällainen sankari, joka vie käytännön työhön ja tutustumaan maapalloon.

Arja Saijonmaa

- Täytyy aina uudestaan löytää oma työnsä. Siitä saa voimaa yhtä hyvin kuin saunomisesta ja uimisesta tutussa kesämaisemassa.

- Rentoutuminen pitää aina ottaa siitä ympäristöstä, missä sattuu olemaan.

Ylioppilasteatterin ja Lapualaisoopperan ajoista on vuosissa mitattuna aika pitkä aika. Noilta ajoilta kuitenkin alkoi taival, joka on loputon löytöretki maailmaan ja omaan sieluun.

Arja Saijonmaa pohtii, että ilman suuria sattumia elämänkaari olisi ollut tietysti toinen, mutta nyt mieltymykset, taipumukset ja halut ovat paketissa. Kun tilanne tulee eteen, sieltä pussista otetaan niitä taipumuksia.

Tajunnan räjähdys

- Miten uskalsit lähteä Mikis Theodorakiksen matkaan?

- En epäröinyt hetkeäkään, Arja Saijonmaa vastaa.

- Ideahan oli mahtava. Halusin muuttaa maailmaa nuoren idealismilla ja sitten tulee tällainen sankari, joka vie käytännön työhön ja tutustumaan maapalloon aikana, jona sitä ei vielä tehty. Se oli minulle täydellinen tajunnan räjähdys. Pääsin niin varhaisessa vaiheessa kokemaan tärkeitä asioita, matkustamaan ja näkemään, miltä maapallo näyttää.

- En hetkeäkään epäillyt. Uteliaisuus ja seikkailunhalu, se on nuoren ihmisen unelmaa.

Pikkupesiä

Arja Saijonmaalla on kodit Mikkellin lisäksi myös Helsingissä, Pariisissa ja Tukholmassa.

- Ei mikään näistä paikoista ole tärkeämpi kuin toinen. Olen yrittänyt tehdä itselleni ihania pikkupesiä, koteja, joissa voi harrastaa ja koota itseään. Ne ovat koteja, mutta en ole riippuvainen niistä.

Kotimaassa Arja Saijonmaata ei nähty pitkiin aikoihin, mutta nyt katse on taas Suomessa. Hän aloitti viime syksynä juhlakiertueen musiikkitalosta. Konsertit jatkuvat syksyllä mm. Mikkelissä ja Joensuussa. Kesällä Arja Saijonmaa nähdään Joroisten musiikkijuhlilla 25. heinäkuuta.

Ruotsista saatu Zarah Leander -stipendi poiki konsertin keskelle heinäkuuta.

Jazz, blues ja schlagerit tuntuvat nyt läheisimmiltä.