Kuralan Kylämäki pysyy suljettuna - navettaan iso desinfiointi

Suolisto-oireita aiheuttavan EHEC-bakteerin hävittäminen kotieläinmuseosta vaatii viikkoja kestävät puhdistustyöt. Uusien tutkimustulosten mukaan tilalta löytyi EHEC-bakteeria maidon lisäksi myös navetan ympäristöstä ja eläimistä.

Kuva: Devy Nagalingam / Yle

Turun museokeskuksen ylläpitämä Kuralan Kylämäki pysyy yleisöltä suljettuna vielä ainakin viikon. Eläintautien torjuntayhdistys on vieraillut tilalla ja tehnyt yhteistyössä kaupungin kanssa riskienhallintasuunnitelmaa.

Eläintautien torjuntayhdistyksen terveydenhuoltoeläinlääkäri Olli Ruoho arvelee, että vaadittaviin suojelutoimiin menee viikosta kahteen viikkoa, minä aikana tilaa ei voida avata yleisölle.

- Tilalla pitää tehdä sellaisia toimia, että yleisö ei pääse kosketuksiin eläinten kanssa. Navetta ja lampola pitää sulkea yleisöltä kokonaan. Kyltityksin täytyy lisäksi varmistaa, ettei yleisö mene esimerkiksi laidunmaille, Ruoho kertoo.

Myös lantahuolto täytyy järjestää siten, ettei lantaa jää sellaisille reiteille, joissa yleisö voi kävellä.

Turun museokeskus on ryhtynyt mittaviin puhdistustoimiin esimerkiksi puhdistamalla ja kalkitsemalla kulkureittejä. Liikkumisrajoituksia voidaan lieventää vasta, kun tarvittavat toimenpiteet on tehty.

Navetta pesuun

Jotta uudet tartunnat voitaisiin estää, on mm. navetta desinfioitava kahteen otteeseen. Myös ruoka- ja juoma-astiat on puhdistettava perusteellisesti.

- Ensin tehdään alkudesinfiointi, sitten pesu ja lopuksi toinen desinfiointi, Ruoho kertoo.

Kuva: Devy Nagalingam / Yle

Kokonaan oma lukunsa ovat tilalta myytävät tuotteet. Parin kuukauden päästä otettavista näytteistä saadaan lisätietoa siitä, miten desinfioinnissa on onnistuttu.

Tilalta ei siis voida myydä eläinperäisiä tuotteita, kuten raakamaitoa, pitkään aikaan. EHEC-tartunnan lähteeksi varmistui tilalta myyty raakamaito. Nyt bakteeria on löytynyt myös eläimistä ja ympäristöstä.

Bakteerin aiheuttamiin oireisiin sairastui kuusi lasta. Kaikki ovat jo toipumassa tartunnasta.

Museokeskus pyytää kaikkia Kuralan Kylämäen tilalla toukokuun alusta lähtien vierailleita vastaamaan kyselyyn, jolla selvitetään maidon lisäksi muita mahdollisia tartuntareittejä. Kyselylomakkeet löytyvät alta.