1. yle.fi
  2. Uutiset

Siionin virret koskettavat herännäisiä tänäkin päivänä

Herättäjäjuhlat käynnistyvät perjantaina Isossakyrössä. Vuosittain Herättäjäjuhlat ja Siionin virsien veisuu tuovat yhteen noin 30 000 henkeä, yleensä perhekunnittain. Tänä kesänä vietetään myös herännäisyyden eli körttiläisyyden 100-vuotisjuhlia.

Kotimaan uutiset
Risti kohoaa Herättäjäjuhlien kentällä.
Risti kohoaa Herättäjäjuhlien kentällä.Olli Koski / Yle

Isossakyrössä laajalle nurmikentälle on levitetty tiuha penkkirivistö. Viikonlopun aikana tyhjät penkit täyttyvät, kun herännäiskansaa saapuu perhekunnittain paikalle. Herättäjäjuhlia on valmistelemassa mittava talkoojoukko, yli 1300 vapaaehtoista.

Siionin virret muodostavat herännäisyyden eli körttiläisyyden ytimen ja ne koskettavat edelleenkin, myös tämän päivän ihmistä.

Vanhat virret koskettavat tämän päivän tuntoja

- Olen vasta aikuisiällä löytänyt tieni herännäisyyteen ja olen huomannut, että liikkeellä on hyvin paljonkin annettavaa. Kun mietin Siionin virsiä ja seurapuheita, ne puhuttelevat vahvasti tänäkin päivänä. Kuinka 200 vuotta sitten kirjoitettu virsi voikin pukeakin sanoiksi niitä tunteita ja tunnelmia, mitkä on läsnä tässäkin ajassa, vaikeita ja kipeitäkin tunteita. Ne on niin arjessa kiinni, hämmästelee herättäjäjuhlien pääsihteeri Sirkku Rinnekari.

- On paljon virsiä jotka ovat peräisin 1700-luvulta. Silti niissä on jotakin sellaista ajatonta, joka koskettaa tämän päivän ihmistä. Kun maailma on muuttunut, niin kuitenkin ihmisyys ja peruskysymykset ovat jollakin tavalla pysyneet samoina, pohtii Isonkyrön kirkkoherra Artturi Kivineva.

Perhekuntia kiehtoo heränneiden yhteisöllisyys

Virsien ja puheiden lisäksi herättäjäjuhlilla korostuu yhteisöllisyys. Paikalletulon kynnys halutaan pitää helppona ja matalana.

- Yhteentulemisen muotona tämä sopii hyvin suomalaiseen kesään. Meillä on matala kynnys, jotta perhekunnittain voidaan tulla sisään. Juhlapaikalla eri sukupolvet kohtaavat luontevasti toisensa. Tämä on yhteisöllisyyden yksi tapa ja muoto, summaa Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala.

Isonkyrön Herättäjäjuhlien budjetti nousee 350 000 euroon. Puhujia paikalla on noin 30. Ensi vuonna juhlat pidetään Haapajärvellä ja sen jälkeen Lapualla. Herännäisyyden valta-alueita ovat Savo, Etelä- ja Keski-Pohjanmaa ja nykyään väestömuuton myötä osin myös pääkaupunkiseutu.

Lue seuraavaksi