1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidentti Assadin sisäpiirin kenraali loikkasi Turkkiin

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun näin korkea-arvoinen Syyrian johtohenkilö pakenee maasta.

Eliittijoukkojen kenraali ja Syyrian presidentin läheinen ystävä on loikannut Turkkiin. Asiasta kertoi Syyrian johtoa tukeva uutissivusto Syriasteps torstaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun näin korkea-arvoinen johtohenkilö on paennut Syyriasta.

Al-Arabiya-kanavan mukaan kenraali Manaf Tlass pakeni Turkkiin kaksi päivää sitten. Manaf Tlass on Syyrian entisen puolustusministerin Mustafa Tlassin poika ja Bashar al-Assadin entinen henkilökohtainen ystävä. Hän komensi Syyrian armeijan tasavaltalaiskaartin eliittiyksikköä.

Isä Mustafa Tlass oli nykyisen presidentin isän Hafez al-Assadin oikea käsi ja läheinen liittolainen 30 vuoden puolustusministeriaikanaan - huolimatta siitä, että hän on taustaltaan sunnimuslimi. Assadien perhe kuuluu alaviittivähemmistöön.

Arvioiden mukaan varakkaat sunnimuslimit olisivat nyt kääntämässä selkänsä alaviittihallinnolle, mistä Tlassin lähtö olisi yksi merkki.

Syyrialaisten puolustuslähteen mukaan Syyrian johto on pitkään seurannut Tlassin liikkeitä ja epäillyt hänen tukevan kapinallisia, kertoo israelilaislehti Haaretz. Lähteen mukaan Tlass ymmärsi, että hänet pidätettäisiin pian ja päätti paeta. Reutersin Damaskoksessa olevan lähteen mukaan Tlassin turvallisuusjoukot ratsasivat ja tyhjensivät Tlassin kodin torstaina.

- Hänen pakonsa ei tarkoita yhtään mitään, kuittasi puolestaan loikkauksen vahvistanut Syriasteps.

Oppositiolähteen mukaan loikkaus on kuitenkin merkittävä.

- Tämä on hyvin tärkeä loikkaus. Hänen prikaatinsa on erittäin kiintynyt kenraaliinsa, joten voidaan sanoa, että todellinen puolenvaihto on alkanut, arvioi Tlassin tunteva oppositiolähde Reutersille.

Tlass matkalla Pariisiin?

Reutersin mukaan Tlass on matkalla Turkin kautta Pariisiin, jossa opposition on määrä kokoontua huomenna perjantaina. Tlassin sisar asuu jo Pariisissa, ja isä ja velikin ovat lähteneet Syyriasta jo kansannousun alussa.

Oppositiolähteiden mukaan Tlass on valmistelemassa lausuntoa, jossa hän kertoisi liittyneensä oppositioon.

Tlass kävi sotilaskorkeakoulua yhdessä presidentti Bashar al-Assadin kanssa. Hänet Damaskoksessa tunteneen länsidiplomaatin mukan Tlass ja hänen vaimonsa elivät yleellistä elämää ja olivat kiinnostuneita taiteista.

Ystävien mukaan Tlass oli alkanut epäillä kansannousun raskasta murtamista. Raskaat toimet ovat kohdistuneet erityisesti hänen synnyinkaupunkiinsa Rastaniin, missä monet sunnimuslimit ovat liittyneet Syyrian Vapaaseen armeijaan. Lähteiden mukaan Tlassin välirikko presidentin kanssa alkoi jo viime vuonna, kun hän ei hyväksynyt aseellista taistelua oppositiota vastaan.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin yhden kenraalin ja 14 upseerin loikanneen Turkkiin.