1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turvallisuusneuvostolta ei vielä tukea sotilasoperaatiolle Maliin

YK:n turvallisuusneuvosto ei torstaina tukenut Länsi-Afrikan maiden suunnittelemaa sotilasoperaatiota Malin levottoman tilanteen rauhoittamiseksi. Turvallisuusneuvosto odottaa Länsi-Afrikan talousyhteisöltä Ecowasilta lisätietoja operaatiosta.

Tuaregikapinallisia Pohjois-Malissa lokakuussa 2011. Kuva: EPA

YK:n turvallisuusneuvosto ei toistaiseksi tue Länsi-Afrikan maiden suunnitelmaa lähettää joukkoja islamistikapinallisten miehittämään Malin pohjoisosaan. Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas haluaisi lähettää Maliin 3000 sotilasta rauhoittamaan tilannetta.

Turvallisuusneuvosto tukee Länsi-Afrikan maiden poliittisia ponnisteluja tilanteen ratkaisemiseksi, mutta odottaa Ecowasilta yksityiskohtaisempia tietoja operaatiosta ennen kuin se on valmis tukemaan rauhanturvaajien lähettämistä Maliin. Torstain päätöslauselma ei tue sotilallista puuttumista tilanteeseen, mutta ei myöskään sulje sen mahdollisuutta pois. 

Turvallisuusneuvosto ilmaisi torstaina huolensa Malin pohjoisosan heikkenevästä humanitaarisesta tilanteesta ja vaati perustuslaillisen järjestyksen palauttamista maahan. Malin sekasortoinen tilanne alkoi maaliskuussa tehdystä sotilasvallankaappauksesta.