1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK haluaa miljonääriveron köyhimpien avuksi

Järjestö laskee, että miljonäärejä verottamalla voitaisiin kerätä satoja miljoonia euroja maailman köyhimpien maiden tarpeisiin. Miljonäärien määrä ja varallisuus kasvavat koko ajan, YK arvioi.

Ulkomaat

YK ehdottaa erityistä veroa miljonääreille keinona kerätä apua köyhille maille. Järjestön vuosittaisessa talous- ja yhteiskuntatutkimuksen raportissa vaaditaan uusia keinoja auttaa maailman köyhimpiä maita. Rikkaimpien verottamisen lisäksi YK ehdottaa muun muassa hiilidioksidipäästöjen ja valuuttavaihdon ja -kauppojen verottamista.

YK:n mukaan miljonäärien verottamisella voitaisiin kerätä 400 miljoonaa dollaria eli 322 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestö arvioi, että miljonäärien määrä maailmassa kasvaa ja että myös heidän varallisuutensa kasvaa.

YK pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että sen ehdotus saisi suosiota kohderyhmän keskuudessa. Kansainvälinen verotus olisi niin ikään hankala järjestää. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo, että ehdotetun uudenlaisen rahoituksen mahdollistaminen vaatii vahvan kansainvälisen yksimielisyyden asiasta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi