Robottijalat muistuttavat jo oikeita

Robottijalkojen kehittely on edistynyt niin huimasti, että niiden avulla voidaan jo tutkia vauvojen opettelua kävelemään, uutisoi BBC.

Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat ottaneet loikan robottijalkojen kehittämisessä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kun aiemmat keksinnöt ovat jäljitelleet jalkojen liikkumista, Arizonan yliopistossa esitellyt raajat hallitsevat myös käskyttämisen.

Journal of Neural Engineering -lehdessä julkaistu tutkimus valottaa, kuinka robotti osaa matkia selkäytimen hermoverkostoa ja tulkita viestejä, joita muu keho antaa jaloille kävely-ympäristöstä. Samaan perustuu se, että ihminen osaa kävellä ajattelematta kävelemistä.

Lopullisena päämääränä on luoda sijaisruumis kuten Avatar-elokuvassa.

Abderrahmane Kheddar

Jos robotiikka auttaa ymmärtämään jalkojen käskyttämistä paremmin, siitä voi tulevaisuudessa olla apua selkäydinvammautuneille potilaille. Samoin tutkimus auttaa ymmärtämään, kuinka vauvat oppivat kävelemään.

- Tämä robotti edustaa kokonaista fyysistä mallia järjestelmästä, kuvaten tällaisen robottitutkimuksen hyödyllisyyttä, tutkijaryhmä kirjoittaa.

Ajatuksen voimalla Japanissa

Robottitekniikkaa kehitetään huimaa vauhtia myös Japanissa. Tiedelehti New Scientist kirjoittaa, että tieteilijät ovat onnistuneet ohjaamaan satojen kilometrien päässä olevaa robottia ajatuksen voimalla.

- Lopullisena päämääränä on luoda sijaisruumis kuten Avatar-elokuvassa, vaikka siihen on vielä pitkä matka, visioi kansallisen tiedeinstituutin AIST:n laboratoriojohtaja Abderrahmane Kheddar.

Vaikka kauko-ohjattuja robotteja on ollut kymmeniäkin vuosia olemassa, tällä kertaa käytettiin tekniikkaa, joka seuraa lähes reaaliajassa käskyttäjän aivotoimintaa eri tilassa. Esimerkiksi testihenkilön ajatellessa vasentä kättään, robotti kääntyi vasemmalle.

Eri puolilla maailmaa kehitellyistä telepatia-roboteista toivotaan niin ikään apua liikuntakykynsä menettäneille. Keväällä yhdysvaltalainen halvauspotilas sai tehdä läpimurron ajatuksen voimalla toimivalla robottikädellä, kun hän onnistui juomaan omin avuin kahvia.