1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvetuotanto

Turvesoiden vaikutukset Puulaan puhuttavat

Vapon toimenpiteet Puulaveden suojelemiseksi ovat hyvä alku, mutta ne eivät välttämättä riitä, kertoo Puulan kalastusalueen puheenjohtaja Kalevi Puukko.

turvetuotanto
Turvesuo
Yle

Hirvensalmella järjestetyssä Puula Forumissa käsitellään varsinkin turvetuotannon vaikutuksia Puulaveden vesistön tilaan.

Kalevi Puukon mielestä ylivoimaisin Puulaveden puhtautta uhkaava tekijä on Vapon turvetuotanto. Hän arvioi, että veden likaantuminen koskettaa niin elinkeinon harjoittajia kuin asukkaita.

Vapolla jaetaan huolenaihe vesistöjen saastumisesta. Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn mukaan turveteollisuus kärsii eniten menneisyyden virheistä.

- Turveteollisuus saa kärsiä paljon siitä, että 70-luvulla iski öljykriisi ja sitten päätettiin ottaa kotimainen polttoaineteollisuus käyttöön. Silloin ei ympäristönsuojelusta tiedetty juuri yhtikäs mitään. Kun koskemattomia soita ajettiin turveteollisuuden käyttöön, vesistöasioita ei otettu hirvittävästi huomioon.

Kemikalisoinnit ja mittaukset aloitetaan vielä syksyllä

Yli-Kyynyn mukaan saatu palaute on otettu huomioon. Vapo tehostaa toimintansa vaikutuksien tarkkailua Puulavedellä vielä tämän vuoden puolella. Kemikalisointeja aletaan hänen mukaansa tehdä jo syksyllä veden laadun parantamiseksi.

Yli-Kyyny viittaa lupauksillaan Puulaveden luoteisnurkassa sijaitsevaan Pajusuohon, jonka uusi pintavalutuskenttä ei ole toiminut halutulla tavalla. Suon ja vesistön välille rakennetusta puhdistusaltaasta on päässyt Pajuveteen reilusti enemmän humusta kuin olisi ollut tarkoitus.

Puulan kalastusalueen puheenjohtaja Kalevi Puukon mielestä Yli-Kyynyn lupaamat toimenpiteet ovat hyvä alku, mutta ne eivät ole riittäviä. Puukon mielestä ongelma ei koske vain yhtä turvetuotantoon käytettyä suota. Hän ei myöskään jaa Yli-Kyynyn näkemystä Vapon Puulavedellä käyttämästä huipputeknologiasta, jolla humuksen päästöä vesistöön pyritään minimoimaan.

Puukko kertoo, että jo tämän syksyn aikana olisi tarkoitus selvittää kokein, minkälaiset ovat turvetuotannon todelliset vaikutukset Puulavedellä

Turveteollisuus ei ole ainoa Puulaveden vesistön uhka

Yli-Kyyny painottaa, että vaikka turveteollisuus hoitaisi ongelmansa, Puulavesi ei ole suojassa päästöiltä. Kaikki muutkin vedenkäyttömuodot vaikuttavat hänen mielestään vesistön kuntoon.

Puukko on samaa mieltä. Häntä harmittaa, että päästöjä valuu Puulavedelle myös toiselta hallintoalueelta.

- Tämä hallinnollinen hulluttelu ja kummallisuus on, että se pahan lähde - päästöjen lähde on Keski-Suomen puolella. Keski-Suomen maakuntakaavojen käsittelyssä on nähty, että Puula ei ole Jyväskylän näkökulmasta katsoen yhtä tärkeä vesi kuin Suontee, Puukko toteaa.

Lue seuraavaksi