Mun bändi, mä ja Olavi Virta

Näin Reijo Taipale muistelee vuotta 1966, jolloin hän oli kahden viikon kiertueella Olavi Virran kanssa. Virta tulee olemaan Taipaleelle mestari niin kauan kuin miehessä henki pihisee.

kulttuuri
Reijo Taipale kotikylällään Miehikkälässä
Anna-Leena Ilmarinen / Yle

Reijo Taipaleen idoli on aina ollut Olavi Virta. Virta teki mieheen aikoinaan niin suuren vaikutuksen, että Taipale ”karkasi” 11-12-vuotiaana kuuntelemaan Olavi Virtaa Myllylammen lavalle.

- Kyllä minä mestarin tunsin hyvin, Helsingissä tapailtiinkin. Mestari hän on vielä tänä päivänäkin ja tulee olemaan niin kauan kuin elän.

Eipä tiennyt vielä tuolloin nuori laulajanalku, että pääsee idolinsa kanssa kiertueellekin. Taipale muistelee erityisellä lämmöllä miesten yhteistä kiertuetta, jossa pohjoisin keikkapaikka oli Kemijärvellä.

- Vuonna 1966 teimme kahden viikon kiertueen yhdessä. 15 keikkaa. Mun bändi, minä ja Olavi Virta.

_ ”On mukava muistella Miehikkälää, kun silmäni suljen sen mielessäin nään…”_

Jos puoleenyöhön mennessä en ole laulanut Satumaata, alkaa yleisö huudella, että missä se viipyy.

Reijo Taipale

Reijo Taipale palaa joka kesä synnyinseuduilleen Miehikkälään. Kaakonkulman pitäjä kunnioitti laulajaa vuonna 2003 vihkimällä käyttöön Reijo Taipaleen tien, joka vie Taipaleen kylään ja miehen synnyinkodin ohi.

Mies on vahvasti miehikkäläläinen, vaikka muuttikin jo vuoden 1960 pyhäinmiestenpäivänä Helsinkiin. Nykyään Taipale viettää talvet muuttolintuna Espanjassa.

- Laulutunteja varten aikoinaan muutin. Eihän täällä ollut tarjolla kuin metsätöitä. Nekin varmaan sujuisivat, mutta ei ansaitsemismielessä, Taipale kuvailee pienen maalaiskylän elämää.

Reijo Taipaleen tietä kulkiessa vastaan tulee kylänmies. Hän taputtaa laulajaa olkapäälle ja toivottaa tervetulleeksi kotimaisemiin. Taipaleen tuntevat kotikulmilla kaikki.

_ ”Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois, niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois…”_

Se on veri mikä vetää. Ei tätä voi lyödä poikki kuin porkkanaa.

Reijo Taipale

Tämä kesä on viideskymmenes keikkakesä Reijo Taipaleelle ilman välivuosia. Tänä kesänä Taipale ilahduttaa tanssikansaa 25–30 keikalla. 72-vuotiaalle miehelle keikkailu on terapiaa.

- Se on veri mikä vetää. Ei tätä voi lyödä poikki kuin porkkanaa. Ei koskaan. Vuosi vuodelta ottaa vähän vähemmän keikkoja, niin kyllä tämä menee terapiasta, kuvailee Taipale.

Reijo Taipale julkaisi ensimmäisen singlensä Aila-tangon vuonna 1962. Saman vuoden syksyllä mies levytti Satumaan – ja se oli menoa.

- Jos puoleenyöhön mennessä en ole laulanut Satumaata, alkaa yleisö jo huudella, että missä se viipyy. Olen laulanut Satumaata varmasti yli 7 000 kertaa keikoillani.

- Vaan ei sitä satumaata ole vielä aika tiukallakaan etsimisellä löytynyt, Taipale päättää.