Myrkky voi koitua kimalaisen kohtaloksi

Kimalaisyhdyskunnissa koittaa pian vallanvaihdon aika. Pesän vanhan kuningattaren korvaa uusi, joka alkaa valmistautua talvehtimiseen.

luonto
Kuolleita kimalaisia ihmisen kädessä.
Hanna Lumme

Kuluva kesä on ollut kimalaisille suopea. Eläintieteen dosentti, kimalaistutkija Ilkka Teräksen mukaan kimalaiskanta on nyt tavanomaisen kokoinen.

Esimerkiksi mustikka kypsyy jo monin paikoin hyvää vauhtia, joten sen kukkimisaikaan kimalaisia on ollut riittävästi, Teräs arvioi.

Kimalaisia uhkaavat kuitenkin monet luonnon ja ihmisen aiheuttamat vaarat. Kimalaispesien lähettyvillä on paikoin havaittu esimerkiksi runsaasti maahan pudonneita, kuolleita kimalaisia.

Ilkka Teräs arvioi, että tällaisessa tapauksessa kimalaisten kohtaloksi on todennäköisesti koitunut jokin myrkyllinen aine kuten rikkaruoho- tai hyönteismyrkky.

- Syy voi olla myös myrkyllisessä medessä, joka ei sovi kimalaisten ruuansulatukseen. Tällaista on esimerkiksi lehmuksessa.

Kimalaisia kuolee myös siksi, että ne tulevat elinkaarensa päähän.

Raadollinen elinkaari

Talvehtinut kimalaiskuningatar perustaa pesän huhti-toukokuussa. Kesän alussa tulevat ensimmäiset työläiset, jotka auttavat kuningatarta jälkeläisten ruokkimisessa ja pesän muissa tehtävissä.

Heinäkuun alussa näkyy ensimmäisiä koiraita. Ne lisääntyvät, ja syntyy uusia kuningattaria.

- Tässä vaiheessa pesän vanha kuningatar kuolee. Koiraat ja kuningattaret parittelevat, ja elokuun alussa kuningattaret hakeutuvat talvehtimiskoloihin. Loppukesästä työläiset ja koiraat kuolevat, vain kuningatar talvehtii, Ilkka Teräs kertoo.

Makea neste houkuttaa

Kimalaiset ovat herkkiä ympäristönsä tapahtumille. Tarpeen tullen ne poikkeavat tavoistaan.

Poikkeustilanteessa suuren kimalaisjoukon voi esimerkiksi nähdä levittäytyvän tutkimaan nurmikkoa aamuvarhain.

Loppukesästä työläiset ja koiraat kuolevat, vain kuningatar talvehtii.

Ilkka Teräs

Kimalaistutkija Ilkka Teräs arvioi, että erikoista käytöstä voi selittää esimerkiksi se, että nurmelle on kaatunut jotakin makeaa nestettä.

- Ei tämä silti ihan tyypillistä käytöstä ole. Aamuisin kimalaiset etsivät kyllä ravintoa, mutta eivät kaikki samasta kohdasta. Ne levittäytyvät nurmikon valkoapiloiden ja muiden ravintokasvien joukkoon, imevät sieltä mettä ja keräävät siitepölyä.