1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Narttu on Kauko Röyhkän kesäheila

Viimeksi vuonna 1984 Ruisrockissa esiintyneen Kauko Röyhkä & Nartun paluu Ruissaloon tuntuu Röyhkästä hyvältä. Keikkarupeaman jälkeen suunnitteilla on kuitenkin uutta musiikkia muilla kokoonpanoilla sekä jatko-osa Miss Farkku-Suomi -romaanille.

kulttuuri
Kauko Röyhkä Turun kauppatorilla.
"Ilmastokin tuntui erilaiselta", muistelee Kauko Röyhkä muuttoaan Oulusta Turkuun vuonna 1979.Kalle Talonen / Yle

Kauko Röyhkä & Narttu on ehkä se kuuluisin Röyhkän kokoonpanoista. Narttu muotoutui vuonna 1980 Turussa kun Röyhkä törmäsi nuoreen oululaiseen kitaristiin nimeltään Riku Mattila.

- Hänen isänsä sattui asumaan mun opiskelija-asuntolan vieressä ja me tavattiin sattumalta konsertissa. Se oli jotenkin sellainen kohtalo, että meidän piti alkaa tehdä musiikkia yhdessä. Riku tuli aivan erilaisista musiikillisista ympyröistä, oli soittanut bluesia ja perusrockia. Minä taas olin vannoutunt Velvet Undergroundin ja sellaisen paheellisen rockin diggari.

Röyhkä ja Mattila ovat viime vuosina tehneet taas musiikkia ydessä, mutta uudelleen koottuun Kauko Röyhkä & Narttuun Riku Mattila ei nykyisenä levy-yhtiöpomona ehtinyt mukaan. Narttu on nyt esiintynyt Sodankylän elokuvajuhlilla ja Povinssirockissa ja fiilis on ollut hyvä.

-Yleensä tollaset vanhojen ukkojen muistelubändit saattaa olla muniinpuhaltelua, mutta mehän ollaan tietysti kovassa iskussa ja parempia kuin aikoinaan, Röyhkä sanoo lievästi virnistäen.

- Kyllä tässä on musiikillisetkin syyt takana. Ja tulehtuneet henkilösuhteet ja tietyt riidat silloin 1980-luvulla on menneet jo ohi ja nyt voi vaan keskittyä musaan. Voidaan nauttia siitä mitä ollaan tehty ja mitä edelleen osataan.

Keikkailun jälkeen on kuitenkin aika keskittyä uuteen musiikkiin muilla kokoonpanoilla sekä kirjoittamiseen.

- Kyllä se Narttu on varmaan enemmän sellainen kesäheila ja syysheila. Keikkasetti on vaan treenattu, klassikkokappaleet ja pari yllätystä. Ehkä joku keikka tai pari äänitetään ja katsotaan voiko sillä tehdä mitään. Mulla on sitten uusia suunnitelmia muiden ihmisten kanssa.

Miss Farkku-Suomelle jatko-osa

Turkuun kolmisen vuotta sitten uudestaan Turkuun muuttanut Kauko Röyhkä tuli kaupunkiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, silloin opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta. Oululaisnuorukaiselle se tarkoitti isoa elämänmuutosta.

En ole koskaan kokenut kuuluvani tähän suomirock-perheeseen, vaikka varmaan kuitenkin siihen kuulun.

Kauko Röyhkä

- En ollut käynyt ennen sitä Etelä-Suomessa kuin kerran sukulaisten luona Loviisassa ja Helsingissä. Ilmasto oli erilainen ja ulkona näkyi jaloja lehtipuita ja vanhaa tuomiokirkkoa ja sellaista. Se oli jotain ihan muuta kuin mihin olin tottunut, ja henkikin oli erilainen kuin Oulussa. Joihinkin asioihin olin pettynyt, mutta jotkut asiat olivat tosi kivoja. Kyllä mä olen sen jälkeen viihtynyt Turussa.

Kirjaliija-muusikko Röyhkä on viime aikoina muistellut noita aikoja hyvinkin aktiivisesti, koska tekeillä on jatko-osa omaelämänkerralliseen romaaniin Miss Farkku-Suomi. Miss Farkku-Suomesta tehty elokuva tulee puolestaan ensi-iltaan elokuun alussa.

- Jatko-osa, jota kirjoitan sijoittuu vuosiin 1979-80. Se aika oli hyvin inspiroivaa. Haluan palauttaa sen mieleen ja kokea ne samat fiilikset. Sen tietynlaisen turhautumisen, kärsimättömyyden ja vitutuksen, mutta myös sen innostumisen, joka silloin oli.

Ruisrockia haistelemassa 1980

Kauko Röyhkä kävi Ruisrockissa ensimmäisen kerran itse vuonna 1980, jolloin Kansanpuistossa syntyi pientä kaaosta kun the Jam ja Eppu Normaali kiistelivät pääesiintyjän paikasta.

- Joku mellakka siellä oli, mutta en minä sitä nähnyt. Olin aloitteleva artisti ja yritin ihmisille puhua, että eka levy on tulossa. Joku toimittajakin siellä kai oli. Vähän maistelin sitä meininkiä, että mitä se tulee olemaan.

- 1984 me sitten soitimme siellä itse. Itse keikka ei ole jäänyt mitenkään merkittävänä mieleen. Enemmänkin mieleen jäi ne jutut, mitkä tapahtuivat keikan jälkeen kotona, mutta niistä mä en viitsi puhua, Röyhkä toteaa ja räjähtää nauramaan.

Mutta ensi kosketus Ruisrockiin yleisön joukossa 32 vuotta sitten oli nuorelle musiikkimiehelle ristiriitainen ja hieman ulkopuolinen kokemus.

- Mulla on aina ollut vähän sellainen on/off -suhde tähän rockmaailmaan. Olen myös kirjailija enkä ole koskaan kokenut kuuluvani tähän suomirock-perheeseen, vaikka varmaan kuitenkin siihen kuulun. Olin silloin aika kriittinen, mutta diggasin myös mielettömästi. Esimerkiksi the Jam oli ihan suosikkibändejäni. Musiikki oli innostavaa, mutta lieveilmiöt, kuten humalaiset nuoret eivät kauheasti innostaneet. En ole mikään festari-ihminen, olen oikeastaan karttanut niitä silloin kun en ole itse esiintymässä.

Oman keikan jälkeen perjantai-iltana Kauko Röyhkä aikoo kuitenkin tämän vuoden Ruisrockissa katsoa ainakin yhtä bändiä.

- Onhan siellä se Pulp heti meidän jälkeen. Mikäs se oli se laulaja siinä se Jarvis joku...

- Cocker.

- Joo joo, Jarvis. Me nyt vähän sitten lämmitellään yleisöä Jarvista varten!

Lue seuraavaksi