Pieni yrttitarha muuttui kylän kulttuurikeskukseksi

Yrttejä viljelevän tehopariskunnan oma aktiivisuus on tuottanut kylälle sen, mistä EU-rahoitteiset maaseudun elävöittämisprojektit vain haaveilevat.

kulttuuri
Yrtti yrttitarha viljely kasvihuone tee
Sini Kinnunen / Yle

Joskus kunnan vähäiset kulttuuripalvelut kannustavat kuntalaisia luomaan itse. Esimerkiksi Ylitorniolla, pienessä Meltosjärven kylässä, yrttejä viljelevä Tuomisen pariskunta on kehittänyt tilansa ympärille toimintaa lähes koko kylälle.

Ensin oli vain vaatimaton pussillinen DDR:stä hankittuja siemeniä.

- Ihan mielenkiinnosta kokeilimme, että miten ne halvat siemenet lähtevät kasvamaan. Ja nehän onnistuivat kaikki! Siitä lähti ajatus, että ehkä tästä voisi kehittää jopa elinkeinoa, muistelee yrtteihin hurahtanut Marja Tuominen.

Yrttitarha kasvoi vähitellen. Uusien lajien siemeniä tarttui mukaan ulkomaanmatkoilta ja reissuilta. Kasvatetut ja kuivatut yritit pakattiin vaatimattomiin ruskeisiin paperipusseihin ja kaupattiin Ylitornion torilla. Marja naureskelee, että eihän se kovinkaan kannattavaa ollut.

Tähän päivään tultaessa 30 vuoden kokeilumielisyys on juurruttanut kotipihaan nelisenkymmentä vihreää lajiketta.

- Mikäli tästä ei pitäisi saada elantoa nykyisin, olisin valmis kokeilemaan kaikkia lajeja, Lasse Tuominen naurahtaa.

Kylän harrastepiste

Yrttitilan kulttuurillinen merkitys vain 150 asukkaan Meltosjärvelle on kasvanut vuosien saatossa korvaamattomaksi. Tuomisia harmitti tarhan vieressä olevat tyhjät ja kylmät koulutilat. He ostivat talon ja alkoivat järjestää siinä yrtti-iltoja, tunnelmallisia teeseremonioita, näyttelyitä, retkiä ja kirjallisuuspiirejä.

Jos vain ruikuttaa, että kyllä täällä on kauheaa, siitä tulee itseään toteuttava ennuste.

Ostetussa talossa riitti neliöitä myös kunnan harrastekerhoille ja opintopiireille. Vuokraa pariskunta pyytää vain nimeksi. Pääasia on, että ihmiset saavat harrastaa, toteavat Tuomiset.

- Jos vain ruikuttaa, että kyllä täällä on kauheaa, siitä tulee itseään toteuttava ennuste. Kylän elävänä pysyminen on ennen kaikkea ihmisten asia ja vaatii jokaisen ihmisen aktiivista osallistumista. Toivon, että tämä meidän esimerkki innostaa muita tekemään samoin, luonnehtii Lasse elämänfilosofiaansa.

Sympaattinen yrttitila teeseremonioineen on kyläläisten kulttuurikeskuksen lisäksi elämyskohde matkailijoille.

- Meillä käy pieniä turistiryhmiä ulkomailta asti. Tänne on vaikeaa löytää summamutikassa, mutta netti on ollut hyvä väline, Marja toteaa.

Yrtit tuottavat elämäniloa

Yrittäjät valmistavat yrteistä pääasiassa mausteseoksia ja teetä. Vaikka eniten yrttejä kysytään ruuanlaittoon, toisinaan apua kysytään myös terveysvaivoihin.

- Lääketieteellisiä neuvoja emme voi antaa, joten varmimman avun saa lääkäriltä. Mutta jos kaipaa muunlaista potkua elämään, sitä saa yrteistä. Esimerkiksi minun lempiyrttini on timjami, koska egyptiläisen perimätiedon mukaan se auttaa ujouteen, hymyilee Lasse vienosti.

- Mutta auttaa se myös yskään. Ja jos viluttaa, niin siitä on hyvä tehdä timjamiteetä, Marja lisää.