Henriksson: Suomen seksin ostamisen kieltävät pykälät eivät toimi

Seksin ostamisen parituksen ja ihmiskaupan uhreilta kieltävä laki on oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan tehoton. Henrikssonin mukaan seksin ostaminen olisi kiellettävä kokonaan, jos parituksen ja ihmiskaupan uhreja haluttaisiin suojella paremmin.

Kotimaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo, että Suomen lain seksin ostamisen kieltävät pykälät eivät turvaa parituksen ja ihmiskaupan uhreja.

Henrikssonin mukaan oikeustapauksissa on ollut vaikea osoittaa ostajan tienneen, että seksikaupassa hyväksikäytetty henkilö on ollut parituksen tai ihmiskaupan uhri, joilta seksin ostamisen laki kieltää.

Henrikssonin mielestä seksin ostaminen olisi kiellettävä Ruotsin ja Norjan tapaan kokonaan, jos parituksen ja ihmiskaupan uhrien auttamiseksi haluttaisiin tehdä nykyistä enemmän. Henrikssonin mukaan Ruotsin vuodelta 1999 peräisin oleva seksin ostamisen kieltävä laki osoittaa selvästi, että kiellolla on ollut toivottu vaikutus ja se on tärkeä väline sekä prostituution että ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

Ihmiskauppa ja ihmisten hyväksikäyttö prostituutiossa on nykypäivän orjuutta. Hyväksikäyttö jättää uhriin usein elinikäiset jäljet ja vaikuttaa kielteisesti koko yhteiskuntaan, Henriksson toteaa.