1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pelimannin penkillä ei palella

Siilinjärvellä järjestettävä Siilifolk on savolaisen kansanmusiikkiharrastuksen voimannäyte. Pelimannimusiikki on löytänyt myös yleisönsä, sillä järjestäjien mukaan 10 000 kävijän tavoite täyttyi jo toiseksi viimeisenä päivänä.

Kansanmusiikkifestivaali Siilifolk on noussut keskisuureksi musiikkitapahtumaksi lähes kokonaan paikallisen pelimannimusiikin voimin. Valtaosa kuusipäiväisen tapahtuman esiintyjistä tulee Siilinjärven lähitienoilta.

Siiilifolkin taiteellisen johtajan Petra Lisitsin-Mantereen mielestä tapahtuma on todiste savolaisen pelimanniperinteen elävyydestä.

- Vanhoilta pelimanneilta saadaan paljon oppia, mutta meillä on myös siinä mielessä hyvä tilanne, että melkein kaikissa kansalaisopistoissa on kansanmusiikin opetusta, Lisitsin-Mantere sanoo.

Pelimannimusiikki on myös löytänyt yleisönsä - järjestäjät laskevat, että 10 000 kävijän tavoite täyttyi jo toiseksi viimeisenä päivänä. Hyvä sää ja konserttien keskittäminen torille ovat auttaneet. Maksullisissa konserteissa Juha Tapion esiintyminen oli vetonaula.

Siilifolk päättyy lauantaina. Tuolloin ohjelmassa on muun muassa Itä-Suomen Suurlaulupelimanniorkesterin ja Huojuvan Ladon keikat.

Savolainen pelimanniperinne elpyy

Minä en olisi tässä, jos en osaisi soittaa.

Olavi Rönkkö

Perjantaina esiintyneet Ylä-Savon huuliharpistit edustavat perinteistä pelimannimusiikkia. Vanhat herrat ovat kantaneet musiikkiperinnettä mukanaan pienestä pojasta saakka.

- Soittaminen merkitsee niin paljon, että minä en olisi tässä, jos en osaisi soittaa. Olisin haudassa, kiittelee Olavi Rönkkö.

Kokenutta kaartia ilahduttaa se, että pelimanniperinne on elpynyt Savossa viime vuosina. Etenkin nuoria naisia on tullut kuvioihin mukaan ja samalla myös sovitukset ja soitinnus ovat uudistuneet.

- Perinne elää koko ajan, mutta siinä rinnalla kulkee perinteinen ja vanhoja savolaisia pelimanneja kunnioittava linja, sanoo Siilifolkissa esiintynyt hanuristi Maarit Partanen.

Partasen poika Otto on yksi nuorista savolaisista kansanmusiikin harrastajista.

- Viisivuotiaana kuulin, kun äiti soitti ekan kerran ja siitä asti olen ollut mukana näissä jutuissa, Otto kertoo.

Ilosia silosia poikia vaan

Otetaan netistä vain ja pistetään nappulat korvaan.

Seppo Jääskeläinen

Tänä päivänä kansanmusiikkia on ruokittava ja markkinoitava, jotta perinne eläisi. Olosuhteet ovat toiset kuin aikana, jolloin esimerkiksi Ylä-Savon huuliharpistit aloittivat harrastuksensa.

- Nykyään on saatavana ihan maailman huippuluokan musiikkia liian halvalla: otetaan netistä vain ja pistetään nappulat korvaan. Se vie pohjaa pois harrastukselta, pohtii Seppo Jääskeläinen Ylä-Savon huuliharpisteista.

Toisaalta Jääskeläinen ja kumppanit ovat nyt festivaaliesiintyjiä, kun he lapsuudessaan musisoivat toisinaan vanhempien harmiksikin. Huuliharpistit kiittävät tilaisuudesta Siilifolkin järjestäjiä.

- Mikä parasta, nämä eivät ole rahankeruutalkoot, vaan tänne pääsee paljon vähemmillä pääomilla sisälle soittelemaan kuin vaikkapa Kaustisiin, sanoo Paavo Ahonen.