1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rikkoutuneen pankkikortin uusimisesta voi joutua maksamaan

Käytäntö voi vaihdella pankin tai "pärstäkertoimen" mukaan. Finanssivalvonta voi vain suositella hyvää toimintatapaa.

talous

Asiakas voi joutua maksamaan pankkikortin uusimisesta kesken kauden, vaikka uusimisen syy on kortin vioittuminen. Finanssivalvonta ei voi puuttua asiaan, sillä siitä ei ole lainsäädäntöä.

- Emme voi puuttua pankin hinnoitteluun, vaikka olemmekin ottaneet kantaa, etteivät peruspankkipalvelut saa olla kohtuuttoman kalliita, sanoo toimistopäällikkö Timo Peltonen Finanssivalvonnasta.

- Uskon kyllä, että pankit osaavat käyttää asiassa maalaisjärkeä.

Nykyisin pankki- tai luottokorttia voi Peltosen mielestä pitää peruspankkipalveluihin kuuluvana.

Yle Uutisten soittokierroksella ilmeni, että vioittuneen kortin saa useimmiten uusituksi ilman maksua: niin ilmoittivat Nordea, Handelsbanken ja S-pankki.

Sampo sen sijaan ilmoitti, että kortin uusimisesta veloitetaan lähtökohtaisesti 10 euroa, mutta käytäntö voi vaihdella tapauskohtaisesti.

Asiakkaalle ja Yle Uutisille eri tietoa OP:sta

Osuuspankin kohdalla pankista saatu tieto ei vastannut asiakkaan käytännön kohtelua. Helsingin OP:n aluejohtaja Jyrki Nousiainen vahvisti tiedottajan kertoman, että pankki ei peri maksua kortin uusimisesta, jos kortin siru on vaurioitunut.

- Jos asiakas on huolimattomuudella tai korttia väärin käyttämällä saanut korttinsa rikki, niin silloin uusimisesta voidaan veloittaa.

- Esimerkiksi takataskussa pidetyssä lompakossa vääntyneen kortin uusiminen on asiakkaan vastuulla, Nousiainen sanoi.

Pitkäaikainen OP:n asiakas sai käytännössä tuta muuta.

- Ilmoitin pankin sivuilla olevalla lomakkeella, että korttini käyttö takkuaa jatkuvasti sirun kulumisen vuoksi, kertoi Teppo Veijonen Yle Uutisille.

- Pyysin yhteydenottoa puhelimitse, ja minulle soittanut virkailija ilmoitti, että uusiminen kortin voimassaoloaikana maksaa kympin. Hän pysyi kannassaan, vaikka aloin jo vihjailla, että täytynee harkita pankin vaihtoa, Veijonen kertaa keskiviikkoisia kokemuksiaan.

Veijonen kysyi asiaa perjantaina uudestaan Yle Uutisten pyynnöstä, koska pankki oli antanut asiasta erilaista tietoa. Soitto pankin palvelunumeroon kannatti.

- Nytkin virkailija sanoi ensin, että kortin uusiminen maksaa, mutta ilmoitti kuitenkin, että hän voi joustaa tilanteessa, koska korttini on joka tapauksessa menossa jo syksyllä umpeen, Veijonen kertoi.

Kympin säästöä tärkeämpää tapauksessa oli periaate.

Lue seuraavaksi