Hyppää sisältöön

Hip hop -kansa hikoilee Lahdessa

Urbaanin musiikin ystävät täyttivät jälleen Mukkulan. Nestehukka vaanii helteen keskellä ennätyssuurta yleisöä Summer Up -festivaalilla.

Summer Up -festareille odotetaan ennätysyleisöä. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Urbaanin musiikin festivaali Summer Up viettää tänä viikonloppuna kymmenvuotisjuhliaan Lahdessa. Tapahtumaan oli myyty perjantaina iltapäivällä ennen porttien avautumista jo 25 000 lippua. Edelliskesänä Mukkulan rantaan kokoontui reilut 20 000 festarikävijää.

Summer Up vaikuttaa Mukkulan ja Niemen alueen liikenteeseen - tapahtuman ajan Ritaniemenkatu ja Niemenkatu ovat osittain liikenteeltä suljetut. Ensimmäiset festarivieraat saapuivat jo torstaina Mukkulaan, leirintäalueella yöpyi poliisin mukaan toistatuhatta nuorta.

Festivaaliviikonloppua vietetään helteessä, mikä huolestuttaa ensiapuväkeä.

- Nestehukka tulee äkkiä, jos ei muista juoda vettä. Alkoholista on vain haittaa näin kuumalla. Suojaavia vaatteita tarvitaan myös, ei voi olla ilman paitaa ja aurinkosuojaa, SPR:n ensiapupäivystäjä Perttu Lindholm ohjeistaa.

Festivaalialueelle saa tulla tyhjän vesipullon kanssa, vaikkei muuten omia juomia saa olla mukana. Vesipisteiden lisäksi järjestäjät ovat panostaneet yleisön turvallisuuteen lisäämällä järjestyksenvalvontaa ja ensiapua. Ikärajaton tapahtuma aiheuttaa omat haasteensa.

- Täällä on 150 järjestyksenvalvojaa, kymmeniä ensiapupäivystäjiä sekä Monon vapaaehtoiset päihdetyöntekijät. Tänä viikonloppuna Mukkula on Suomen turvallisin paikka, vakuuttaa Summer Upin tuotantopäällikkö Oskari Hakala.

30 000 henkeä maksimi Mukkulaan

Kaksipäiväisellä festarilla esiintyvät mm. kotimaiset kärkinimet Elokuu, Fintelligents, Jukka Poika, Kapasiteettiyksikkö ja Petri Nygård sekä afrikkalais-ruotsalainen Mohombi. Lavalla nähdään myös Lahden omat pojat Aste, Brädi ja Raappana.

- Jo kertalleen kuopattu Kapasiteettiyksikkö heittää lauantaina once in a lifetime -keikan. Luvassa on siis harvinaista herkkua ja visuaalisesti näyttävä show, lupaa festivaalijohtaja Martin Mustonen.

Tapahtuman puuhamiehet, Hakala ja Mustonen, eivät itse juurikaan ehdi nauttia esiintyjistä. Kaksikolle festari on vuoden työn huipentuma.

- Viime vuonna laihduin festivaaliviikolla neljä kiloa. Eiköhän nyt käy samalla tavalla, naurahtaa Mustonen.

Mustosen mukaan 30 000 kävijätavoite on maksimi Mukkulan alueelle. Suurempi tapahtuma vaatisi lisää maata esimerkiksi kolmatta esiintymislavaa ja toista leirintäaluetta varten.

Summer Up täyttää myös Mukkulan elintarvikeliikkeet. Viime vuonna kauppojen hyllyt pääsivät tyhjentymään, nyt ihmispaljouteen on varauduttu vartijoilla ja ylimääräisillä tavaratäydennyksillä. 

- Helposti käsiteltävät ruoat, patongit, salaatit ja kolmioleivät tekevät nyt kauppansa. Myös juomia kysytään runsaasti, kertoo Suvi Kuisma Mukkulan K-marketista.