1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vapautettu ICC:n lakimies: ”Gaddafin poika ei saa reilua oikeudenkäyntiä Libyassa”

Libyassa pidätettynä ollut Kansainvälisen rikostuomioistuimen lakimies sanoo pidätyksensä osoittavan, ettei diktaattori Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam saa Libyassa tasapuolista oikeuskäsittelyä. Lakimies vangittiin, kun hän oli tapaamassa Gaddafin poikaa.

Ulkomaat
Kansainvälisen rikostuomioistuimen lakimies Melinda Taylor lehdistötilaisuudessa Haagissa 6. kesäkuuta.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen lakimies Melinda Taylor lehdistötilaisuudessa Haagissa 6. kesäkuuta.Phil Nijhuis / EPA

Libyassa vapautettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n lakimies Melinda Taylor arvioi, ettei diktaattori Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam saa Libyassa oikeudenmukaista oikeuskäsittelyä.

Taylor itse oli pidätettynä Libyan Zintanissa kuukauden ajan, kun hänen väitettiin yrittäneen toimittaa Saif al-Islamille kiellettyä materiaalia. Taylor on osa ICC nelihenkistä delegaatiota, joka oli tapaamassa Saif al-Islamia Zintanin kaupungissa sijaitsevassa vankilassa.

Gaddafin poikaa vangittuna pitävä Zintanin prikaati väitti Taylorin vaarantaneen kansallisen turvallisuuden yrittämällä toimittaa salaa materiaalia Saif al-Islamille. Aikaisemmin on kerrottu, että pidätykseen johtaneet dokumentit olisivat olleet Saifin entisen avustajan lähettämiä. Kansainvälinen rikostuomioistuin ja Libya kiistelevät siitä, missä Gaddafin poika tulisi tuoda oikeuden eteen.

ICC:n lakimies: "En ylittänyt valtuuksiani"

Maanantaina tapahtuneen vapauttamisensa jälkeen ensimmäistä kertaa julkisuudessa perjantaina puhunut lakimies Melinda Taylor kiisti ylittäneensä valtuuksiaan. Hän totesi oman pidätyksensä osoittavan, ettei Saif al-Islam voi saada oikeudenmukaista käsittelyä Libyassa. ICC:n ryhmän on yhä pysyttävä Libyassa ja oikeuden on määrä kuulla heitä reilun kahden viikon kuluttua.

Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi Saif al-Islamista pidätysmääräyksen Libyan väkivaltaisen kansannousun aikana. Saif al-Islamin epäillään syyllistyneen ihmisoikeusrikoksiin ja siviilien murhiin. ICC on vaatinut Libyaa luovuttamaan Saif al-Islamin Haagiin oikeudenkäyntiä varten, mutta Libya aikoo järjestää itse oikeuskäsittelyn.

Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam vangittiin viime marraskuussa, kun hän oli pyrkimässä Libyasta naapurimaa Nigerin puolelle.

Libyan pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi surmattiin viime syksynä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi