yle.fi-etusivu

Sinkut kokevat syrjintää

Suomessa on yli miljoona yksinelävää, joista moni kohtaa eriarvoisuutta niin palveluissa, laeissa kuin asenteissakin.

Kotimaa

Yksinelävien määrä on noussut Suomessa tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana. Yhden hengen asuntokuntia on eniten, yli 40 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Moni yksinelävä joutuu kohtaamaan esimerkiksi asumiseen liittyviä taloudellisia ongelmia, sillä elinkustannukset ovat yksinelävällä suhteessa korkeammat. Tilastojen mukaan suurin osa pienituloisista ja noin 70 prosenttia toimeentulotuen saajista asuu yksin.

Suomen Yksinelävät ry:n puheenjohtaja Raija Eeva toteaa, että epäkohtia löytyy myös lainsäädännöstä ja palveluista.

- Esimerkiksi työasuntovähennykseen ja toimeentulotukeen liittyvässä lainsäädännössä on yksinään eläviin kohdistuvaa eriarvoisuutta. Yksinelävät ovat myös suurin mielenterveyspalvelujen käyttäjäryhmä, mutta heidän asumismuotoaan ei huomioida ollenkaan. Ei kysytä, mitä se elämänmuoto merkitsee yksinelävälle.

Suurin ongelma Eevan mielestä on se, että yhteiskunta on suunniteltu perheiden ja parisuhteessa elävien näkökulmasta.

- Yhteiskunta olettaa, että jokainen osaa elää yksin. Mutta kyllä se vaatii taitoa, jos ei ole tottunut tekemään isoja päätöksiä yksin, eikä ole ketään, kenen kanssa jakaa arki.

Suomen Yksinelävät ry perustettiin vuonna 2009 ajamaan yksinelävien asemaa. Yhdistyksen tavoite on lisätä yksineläviin liittyvää tietoisuutta ja vaikuttaa epäoikeudenmukaisiin lakiehdotuksiin.

- Suuri saavutus meille oli tulevan Yle-veron muuttuminen asuntokohtaisesta henkilökohtaiseksi. Näin yksinelävä ei joudu tässä eriarvoiseen asemaan pariskuntiin verrattuna, Eeva toteaa.

Parisuhdetta pidetään normina

Yksinelävistä suurin osa on 45 - 64-vuotiaita miehiä ja naisia. Myös yli 75-vuotiaiden yksinelävien määrä kasvaa koko ajan.

Kuusikymppinen Saara on elänyt yksin opiskeluajoistaan lähtien. Taloudellisesti hyvin toimeentulevaa Saaraa ei naimattomuus vaivaa, mutta kyselyt parisuhdestatuksesta ihmetyttävät.

- Eihän sitäkään kysytä, että miksi olet leski tai eronnut tai naimisissa. Miksi sitten kysytään, että miksi olet yksin?

Myös YLE Uutisten Suoran linjan verkkokeskustelussa nousee esiin ympäristön aiheuttamat paineet.

- Eniten sinkkuudessa vaivaa perheellisten ystävieni suhtautuminen asiaan. Aikaisemmin erittäin hyvätkin ystävät ovat naimisiin mentyään ja lapsia saatuaan alkaneet kritisoida elämäntapaani. Yhtäkkiä en olekaan ihmisenä yhtä arvokas kuin he tai en voi ymmärtää elämää, koska en ole äiti. Tällaiset kommentit satuttavat, sanoo nimimerkki Ninni.

Yksineläviin kohdistuva epätasa-arvo on ilmiö myös muualla. Yhdysvalloissa tutkijat ovat keksineet termin "singlism", joka viittaa yksinelävien syrjimiseen ja heihin liitettäviin kielteisiin stereotypioihin.