Pori Jazzin uusi pomo kokosi musiikkisuositukset automatkalle

Minkälaista musiikkia valitsisit mukaan kesäiselle automatkalle? Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan Juha Miikkulaisen soittolista on kokeilemisen arvoinen.

Juha Miikkulainen Kuva: Lehtikuva

Pori Jazzin uusi toimitusjohtaja Juha Miikkulainen ei näin festivaalien alla ehdi kesälomaa viettää. Mahdollisen loman viettäminen auton ratissa ei miestä suuremmin innostaisikaan, mutta hyvä musiikki saa autoilunkin tuntumaan mukavammalta. Miikkulainen kokosi Yle Satakunnan pyynnöstä kattauksen kappaleita luomaan matkatunnelmaa.

Countrymies tien päällä

Miikkulaisen matka alkaisi varhain aamulla Karman Hei huomenta Suomi -kappaleella. Hän arvelee kappaleen olevan erityisen tärkeä ammattiautoilijoille, sillä siinä todetaan "ajan yössä tulen tuolta kaukaa". Miikkulainen uskoo, että kappaleen suomalainen versio kelpaisi puolisonkin korville, mutta Willie Nelsonin versio alkuperäisestä City of New Orleans -kappaleesta saisi äänentoiston voimistumaan lähinnä kuljettajan puolella.

Paluumatkaa voisi vauhdittaa toinen countrykappale, John Denverin esittämä Take me home country roads.

Erityisen mieluisa countrykappale matkan varrelle olisi Johnny Cashin I've been everywhere. Se sopisi Miikkulaisen mukaan varsinkin kaupparatsuille, jotka ajavat satatuhatta kilometriä vuodessa. Hänen laskelmiensa mukaan kappaleessa mainitaan ainakin 90 paikannimeä.

Soulia ja Jazzia kulkevaisille

Miikkulainen jaotteli matkamusiikkinsa viiteen kategoriaan. Toisesta, souliin ja jazziin painottuvasta kategoriasta hän nostaisi esiin Percy Mayfieldin sanoittaman ja sovittaman ja Ray Charlesin tunnetuksi tekemän Hit the road, Jack -kappaleen.

- Jos vaimo näkee, että pitää lähteä ajamaan oikein tosissaan, niin sitä voisi lähteä soittamaan siinä vaiheessa. Sillä potkitaan eteenpäin varmaan 20 kilometriä kahdella toistolla, Miikkulainen toteaa.

Miikkulainen on ajanut viimeiset 2 vuotta Porin ja Helsingin väliä joka viikko, joten hän ei ylimääräistä autoilua juuri kaipaa. Juna tuntuisikin miehestä miellyttävämmältä ja ympäristöystävällisemmältä kulkuneuvolta. Siksi listalle nousisi myös Duke Ellington big bandin tavaramerkikseen ottanut klassikko Take the A train.

Bonusklassikko

Klassiselta puolelta Miikkulainen valitsi mukaan pilke silmäkulmassaan Rimsky-Korsakowin Fly of the bumblebee -kappaleen. Tämän kimalaisen lennon Miikkulainen omistaisi kaikille niille hyönteisille, jotka joutuvat auton etumaskiin matkan aikana.

- Se on hyvin hektinen ja eteenpäin vievä kappale. Kun sen on vaikka 5 kertaa kuunnellut, niin tauko tulee oikeaan aikaan.

Suomesta suomalaisille

Aina matkalla ei tarvitse mennä "merta edemmäs kalaan". Omilta nurkilta Porista Miikkulainen halusikin ottaa mukaan tämän Yyteri twistin, jotta mielessä pysyisi, ettei hienoja paikkoja tarvitse kaukaa hakea.

Tunnelmaa rauhoittamaan sopisi Jukka Kuoppamäen Sininen ja Valkoinen, joka on Miikkulaisen mukaan muodostunut vähän kuin kansallislauluksi.

Vakavasti otettavaa autoilua, lähinnä Suomesta

Viidennestä kategoriasta Miikkulaisen listalle nousi Honey B and the T-Bonesin V8, koska hänellä on itselläänkin Ford.

- Se ei tosin ole V8. Ja bändihän esiintyy myös Pori Jazzeilla, Miikkulainen muistuttaa.

Kesälomareissun ehdoton pysäkki Miikkulaisen perheessä löytyy Visuvedeltä. Siksi auton cd-soittimessa soisi Eero, Jussi and the Boysin Kantatie 66.

- Vaimon vanhemmat asuvat Visuvedellä ja kantatie 66 menee Orivedeltä Lapualle 182 kilometriä heidän talonsa editse. Kyllähän sinne pitäisi poiketa kahville kesälomamatkalla, Miikkulainen naurahtaa.