1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Libyassa ensimmäiset vapaat vaalit

Ennakkoon enteillään muslimiveljeskunnan sekä salafistien ja muiden islamilaisten ryhmittymien vahvaa suosiota. Kansalliskokous valitsee väliaikaishallinnon ennen ensi vuoden parlamenttivaaleja.

Vaalivirkailija äänestyspaikalla Tripolissa 6. heinäkuuta 2012. Kuva: Gianluigi Guercia / AFP / Lehtikuva

Libyassa pidetään tänään lauantaina ensimmäiset vapaat vaalit sitten Muammar Gaddafin valtakauden päättymisen jälkeen. Vaalihuoneistot avautuivat aamukahdeksalta paikallista aikaa.

Vaaleissa on määrä valita 200-jäseninen väliaikainen kansalliskokous. Kansallikokous valitsee väliaikaishallinnon, pääministerin ja valmistelee ensi vuoden varsinaisia parlamenttivaaleja uuden perustuslain pohjalta. Perustuslain kirjoittaa paneeli, joka valitaan toisissa vaaleissa.

Vaalien tuloksien odotetaan varmistuvan viikon kuluttua.

Rekisteröityneitä äänestäjiä Libyassa on 2,9 miljoonaa. Ehdokkaita on noin 3 700, joista vajaat 600 on naisia. Ennakkoon enteillään muslimiveljeskunnan sekä salafistien ja muiden islamilaisten ryhmittymien vahvaa suosiota.

Vaaleja on valmisteltu levottomissa merkeissä erityisesti Itä-Libyassa, jossa aseistetut ryhmittymät ovat sulkeneet puolet Libyan öljynviennistä. Ryhmittymien mukaan Itä-Libya on aliedustettuna lauantaina valittavassa kansallikokouksessa.

Öljyn viennin sulku jatkuu ryhmittymien mukaan 48 tunnin ajan, mikäli hallitus ei vastaa heidän vaatimuksiinsa.

Myös vaalimateriaalia kuljettanut helikopteri joutui perjantai-iltana tekemään pakkolaskun maan itäosassa sijaitsevan Benghazin kaupungin ulkopuolelle, kun sitä tulitettiin käsiaseilla. Paikallisten lähteiden mukaan yksi vaalityöntekijä kuoli tulituksessa.

Benghazissa yli 3 000 poliisia valvoo järjestystä kaupungin 130 äänestyspaikalla.