Juuso Myllyrinne: Saako ihmisiä huijata tekemään hyvää?

Enkeli-Elisan kohtalon paljastuminen mitä ilmeisimmin täydelliseksi fiktioksi puhuttaa. Annetaanko pirulle pikkusormi, jos totuudella ei ole merkitystä kunhan tarina on hyvä?

Yle Blogit
Juuso Myllyrinne.
E. Andre

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)paljasti Minttu Vettenterän kirjoittaman kirjan itsemurhan tehneen Enkeli-Elisan kohtalosta mitä ilmeisimmin täydelliseksi fiktioksi. Asiasta on virinnyt vilkas keskustelu netin keskustelupalstoilla ja Facebookissa. Moraalikeskustelussa on kaksi ääripäätä: kiusaaminen on väärin ja se aiheuttaa pysyvää vahinkoa viattomille nuorille. Toisaalta markkinoinnin on oltava rehellistä; ihmisiä ei saa huijata uskomaan tarua todeksi.

On helppoa asettua kiusattujen puolelle ja ajatella, ettei ole mitään väliä oliko juuri tämä tarina totta vai ei, kunhan kansanliikkeen nettovaikutus on positiivinen – eli Elisa saa aikaan enemmän hyvää kuin pahaa. Tässä kuitenkin annetaan pirulle pikkusormi, jos totuudella ei ole merkitystä kunhan tarina on hyvä. Montako kirjaa vähemmän olisi myyty, jos alusta saakka oltaisiin oltu rehellisiä ja sanottu, että kyseessä on täysin fiktiivinen tapaus? Kirjailija on ilmeisesti saanut itselleen paljon mainetta ja hiukan mammonaa vetoamalla hyväuskoisten ihmisten tunteisiin.

Väistämättä tulee mieleen, että jos tarinassa taitetaan totuutta, niin onko muuallakaan puhtaat jauhot pussissa. Semmoista se luottamus on, kun sen kerran menettää, niin sitä on hankala saada takaisin. Elisan tapaus saattaa pahimmillaan tehdä ihmisistä yhä kyynisempiä. Ihmisiä voi olla myös vaikeampaa saada välittämään silloinkin, kun syytä olisi. Varsinkin jos oma henkilökohtainen etu ja voittoa tavoittelematon kansanliike on vaarallisen lähekkäin. Kerran syntynyttä epäilyä on hankala unohtaa, siksi tässäkään tapauksessa ei tarkoitus pyhitä keinoja.

Tietysti kiusaaminen on väärin. Ja on hienoa jos siitä puhutaan ja siihen puututaan. Ongelmana tässä vyyhdissä vain on, että nyt ei enää puhutakaan kiusaamisesta vaan markkinoinnista. Miten toimisi kuvitteellinen pörssiyhtiö, joka olisi samanlaisessa tilanteessa kuin Enkeli-Elisa-yhteisö nyt? Veikkaanpa, että siitä seuraisi täydellinen selvitys ja jos vilunkipeliä paljastuisi, niin seurauksena olisi julkinen anteeksipyyntö ja toimitusjohtajan ero.

Olisi kiusattujen etu, jos tässä tapauksessa toimittaisiin samoin. Annetaan hyvän puolesta taistelun jatkua, mutta tehdään se puhtaalta pöydältä.

Juuso Myllyrinne

Kirjoittaja on TBWA-mainostoimistoketjulla töissä New Yorkissa ja entinen YleX:n toimittaja. Häntä voi seurata twitterissä nimellä @juuuso (siirryt toiseen palveluun)

Edit: Korjattu ensimmäisestä kappaleesta kirjan kirjoittajan nimi: p.o. Vettenterä.