Afganistanille luvattiin Tokiossa tukea 13 miljardia euroa seuraavien neljän vuoden aikana

Kansainvälinen yhteisö on sitoutunut tukemaan Afganistania 16 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla eli noin 13 miljardilla eurolla seuraavien neljän vuoden aikana. Asiasta päätettiin Tokiossa järjestettävässä kokouksessa. Tuen ehtona on muun muassa korruption vähentäminen Afganistanissa.

Ulkomaat
Afganistanin ulkoministeri Zalmai Rassou (vas.), Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja Pakistanin ulkoministeri Hina Rabbani kättelivät ennen ministerien ydinryhmän tapaamista Tokiossa 8. heinäkuuta 2012.
Brendan Smialowski / AFP / Lehtikuva

Tokiossa järjestettävän kansainvälisen Afganistan-kokouksen osallistujamaat ovat luvanneet tukea Afganistanin vakauttamista 16 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla eli noin 13 miljardilla eurolla seuraavien neljän vuoden aikana.

Kansainvälinen yhteisö pyrkii ehkäisemään Afganistania ajautumasta sekasortoon sen jälkeen, kun Naton johtamat joukot vetäytyvät ja vastuu turvallisuudesta siirtyy Afganistanin armeijalle vuoden 2014 lopussa.

Tuen ehtona on muun muassa se, että Afganistan tehostaa kamppailua maassa rehottavaa korruptiota vastaan. Afganistanin presidentti Hamid Karzai vakuutti kokouksessa maan hallinnon taistelevan korruptiota vastaan ja pyrkivän parantamaan turvallisuustilannetta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton painotti Tokiossa, että Afganistanin turvallisuutta ei voi arvioida pelkästään sotatilan perusteella, vaan myös työllisyyden ja taloudellisen kehityksen kautta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kiitteli Tokion kokouksen tekemää tukipäätöstä. Aiemmin Ban arvioi Afganistanin kehityksen uhkaavan valua hukkaan, mikäli kansalaisyhteiskuntaa ei tueta sen jälkeen kun Nato-joukot poistuvat maasta.

Banin mukaan hallintoon, oikeusjärjestelmään, ihmisoikeuksiin, työllisyyteen ja sosiaaliseen kehitykseen Afganistanissa on löydyttävä kansainvälisiä varoja.

Kokoukseen osallistuu yli 70 maata ja kansainvälistä järjestöä. Suomea kokouksessa edustaa kehitysministeri Heidi Hautala.

Lähteet: AFP, Reuters