Ministeri Hautala: Afganistanin tukipaketti on ehdollinen

Tokion Afganistan-kokouksessa Suomea edustanut kehitysministeri Heidi Hautala painottaa, että Afganistanille luvattu tuki on ehdollista. Hautalan mukaan Afganistanin on täytettävä sille asetettuja tavoitteita saadakseen 16 miljardin Yhdysvaltain dollarin eli noin 13 miljardin euron tuen, jonka kansainvälinen yhteisö Tokiossa lupasi.

Kotimaa
Afgaaninainen myy lankoja Kabulin kadulla Afganistanissa.
Suomi tukee Afganistanin kehitystä jatkossa noin 30 miljoonalla eurolla vuodessa. Varat käytetään naisten oikeuksien parantamiseen.Syed Jan Sabawoon / EPA

Suomea Tokion Afganistan-kokouksessa edustaneen kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan Afganistan on sitoutunut toteuttamaan kansainvälisen yhteisön lupaaman tuen ehtoina olevia uudistuksia. Tokion kokouksessa Afganistanin yhteiskuntaa luvattiin avustaa 16 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla eli noin 13 miljardilla eurolla seuraavien neljän vuoden aikana.

- Lupaukset saatuaan Afganistanin hallitus on vahvasti sitoutunut siihen, että se pitää hyvän hallinnon kehittämistä, ihmisoikeuksia ja naisten oikeuksia keskeisinä asioina toiminnassaan. Tämä on uusi tilanne, koska kansainvälinen yhteisö on saanut selvät vakuudet tuen ehdollisuudesta, toteaa ministeri Hautala.

Tuelta halutaan tuloksia

Afganistanin turvallisuutilanne on huono ja maan yhteiskunta toimii pitkälti kansainvälisten avustusten varassa. Sunnuntaina myönnetyn tuen riittävyyttä on vaikeaa arvioida.

- On hyvä kysymys riittääkö tuki vai ei. Afganistania tuetaan niin, että maa kykenee itse saamaan verotuloja muun muassa luonnonvarojen hyödyntämisestä. Hallinnon parantaminen lisää valtion kykyä kerätä tuloja kassaan ja tuottaa ihmisille peruspalveluja.

Monet maat korostivat kokouksessa kansalaistensa vaativan Afganistaniin myönnettävältä avustukselta selkeitä tuloksia. Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan kansainvälinen yhteisö seuraa jatkossa tarkasti sitä, että Afganistan toteuttaa tuen ehtona olevat lupaukset.

- Tietyillä toimialueilla asetetaan selkeät tavoitteet ja niiden toteutumista seurataan määräajoin säännöllisesti. Tällä tavalla voidaan varmistua, että avulla saadaan tuloksia esimerkiksi oikeusvaltion, hyvän hallinnon, ihmisoikeuksien ja elinkeinojen kehittämisessä.

Suomen tuki keskittyy naisten oikeuksien parantamiseen

Suomi tukee Afganistanin kehitystä noin 20 miljoonalla eurolla vuodessa. Avustussumma nousee jatkossa noin 30 miljoonaan vuodessa. Kansainvälinen yhteisö on tehnyt pitkäaikaisia sitoumuksia ja tämän mukaisesti Suomen tukitaso säilyy samana ainakin vuoteen 2017 asti, kertoo kehitysministeri Heidi Hautala.

Suomi keskittyy avustustoiminnassaan naisten oikeuksien parantamiseen Afganistanissa.

- Suomi painottaa hyvin vahvasti naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamista ja oikeusvaltion kehittämistä. Kaikki perinteiset, maaseutu, kehitys, koulutus, elinkeinojen luominen ovat varmasti agendalla eri avunantajien toimissa.

Hauraassa Afganistanissa avustusten perille saaminen on ollut erittäin haastavaa. Kehitysministeri Hautala arvioi, että Suomi on onnistunut kuitenkin hyvin.

- Suomi on aika hyvin löytänyt sellaisia kohteita esimerkiksi kansainvälisten järjestöjen kautta, joita voimme pitää luotettavina. On kuitenkin selvää, että Afganistan on vaikeimmasta päästä toimintaympäristönä.