Talouskriisi painaa Suomen vientiä

Euroopan talousongelmat tuntuvat Suomen viennissä erityisen paljon. Samaan aikaan Suomen kansantalous on lähtenyt laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008.

talous

Poikkeuksellinen epävarmuus ja taantuman pelko maailmalla näkyy suomalaisten yritysten tilauksissa. Suuria investointeja kartetaan ja vaikka tilauksia tulee, niitä ei ole suunniteltu pitkälle.

Esimerkiksi teknologiateollisuuden mukaan nyt on vaikea ennustaa, miltä liiketominta näyttää edes syksyllä.

- Erityisesti kun kyse on isommista investoinneista, tilauksista, niin niiden saaminen on nyt kyllä hyvin vaikeaa. Perusongelma on se, että talous taantuu, eli kysyntä useissa Euroopan maissa paraikaa heikkenee, kertoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas.

Vientituloista jää saamatta kymmeniä miljardeja

Palokankaan mukaan korjausliikkeelle olisi huutava tarve, sillä viennin taso on pudonnut selvästi.

Hän laskee, että meiltä puuttuu vuositasolla vientituloja noin 20-30 miljardia euroa joka vuosi.

Vielä tilaukset eivät kuitenkaan ole loppuneet.

- Heti, jos on muutama kuukausi rauhallista aikaa, tilaajat ja investoijat rohkaistuvat ja näkyy, että tilanne lähtee taas ylöspäin. Mutta kärjistymiset latistavat tunnelmaa, toteaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen suhdannepäällikkö Eero Lehto.

Maamme kauppatase oli huhtikuussa ennakkotietojen mukaan noin 80 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuoden alusta vajetta on kertynyt hieman yli noin 1,1 miljardia euroa.