1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pääministerin puolue voittamassa Itä-Timorin vaalit

Xanana Gusmaon puolue ei kuitenkaan ole saamassa enemmistöä parlamenttiin.

Itä-Timorin vaalityöntekijät tyhjentävät laatikkoa presidentinvaalien äänestyslipukkeista niiden tarkastusta varten 7. heinäkuuta. Kuva: Antonio Dasiparu / EPA

Itä-Timorin parlamenttivaalien voittajaksi on nousemassa nykyisen pääministerin ja entisen itsenäisyystaistelijan Xanana Gusmaon puolue.

Alustavat tulokset lauantaina pidetyistä vaaleista osoittavat, että Gusmaon keskustavasemmistolainen puolue saisi 31 paikkaa 65-paikkaiseen parlamenttiin, mutta ei aivan riittävästi saadakseen enemmistöä.Toiseksi eniten paikkoja, 24, olisi saamassa pääoppositiopuolue Fretilin ja kolmanneksi eniten, 8, Demokraattinen puolue.

Etukäteen on pelätty, että hauraan koalitiohallituksen muodostaminen voisi aiheuttaa maassa väkivaltaisuuksia. Vaalit sujuivat kuitenkin rauhallisesti.

Virallisia lopullisia tuloksia odotetaan vasta yli viikon päästä.

Vaaleja on pidetty testinä Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan nuoren valtion demokratian tilalle ja tärkeänä arviona sille, voivatko YK:n rauhanturvaajat poistua maasta suunnitellusti vuoden lopussa.

Itä-Timorissa on 1 300 YK-rauhanturvaajaa. Indonesia miehitti Itä-Timoria 24 vuotta, kunnes maa äänesti itsenäisyydestä 1999. Lähes 200 000 ihmistä kuoli levottomuuksissa ennen tätä.