Egyptin uusi presidentti kutsui hajotetun parlamentin koolle

Mohammed Mursi määräsi, että parlamentti kokoontuu siihen saakka, kunnes valitaan uusi.

Ulkomaat
Egyptin syrjäytetty presidentti Mohamed Mursi.
Egyptin entisen presidentin Muhammed Mursin oikeudenkäynnin on määrä alkaa huomenna 4. marraskuuta 2013 yhdessä 13 muun veljeskunnan johtohahmon kanssa.STR / EPA

Egyptin uusi presidentti Mohammed Mursi on kutsunut uudelleen koolle aiemmin perustuslakituomioistuimen päätöksen perusteella hajotetun parlamentin, kertoo maan uutistoimisto Mena.

- Presidentti on määrännyt, että 15. kesäkuuta tehty päätös hajottaa parlamentti perutaan. Presidentti kutsuu istuntosalin kokoontumaan jälleen ja harjoittamaan valtaoikeuksiaan, Mena raportoi.

Mursi päätti, että hajotettu islamistienemmistöinen parlamentti kokoontuu siihen saakka, kunnes maahan valitaan uusi parlamentti. Parlamenttivaalit on määrä järjestää kahden kuukauden kuluessa siitä, kun uusi perustuslaki on hyväksytty.

Yllättävänä pidetyn päätöksen pelätään johtavan riitoihin sotilasneuvoston kanssa. Päätöksellään presidentti kyseenalaisti aiemmat perustuslakituomioistuimen ja sotilasneuvoston päätökset. Uutistoimisto Menan mukaan sotilasneuvosto on kokoontunut hätäistuntoon Mursin päätöksen takia.

Perustuslakituomioistuin ilmoitti kesäkuussa, että viime talven parlamenttivaalit olivat laittomat ja teki päätöksen parlamentin hajottamisesta. Sen seurauksena sotilasneuvosto hajotti parlamentin. Tuomioistuin, jonka jäsenet nimitettiin virkaansa Hosni Mubarakin vallan vuosina, arvioi, että kolmannes parlamentin jäsenistä valittiin lainvastaisella tavalla.

Muslimiveljeskunnan ehdokkaaana ollut Mursi vannoi virkavalansa kesäkuun lopussa, jolloin sotilasneuvosto luovutti hänelle muodollisesti vallan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset