Nigeriassa verinen viikonloppu

Yli sata ihmistä on kuollut lauantain ja sunnuntain iskuissa. Yksi uhreista oli nigerialainen senaattori.

Ulkomaat

Uhriluku Nigerian viikonlopun väkivaltaisuuksissa on noussut yli sadan.

Aseistetut miehet hyökkäsivät suurhautajaisiin sunnuntaina Plateaun alueella Nigeriassa, Nigerian hallinto kertoi. Hautajaisiin tehdyssä iskussa kuolivat ainakin valtaapitävän People's Democratic Party -puolueen senaattori Gyang Dantong ja lainsäätäjä Gyang Fulani sekä useita muita, Plateaun hallinto ilmoitti. Iskussa sai surmansa yli 20 ihmistä.

Kysessä olivat hautajaiset uhreille, jotka kuolivat lauantain väkivaltaisuuksissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan väkivalta puhkesi lauantaina turvallisuusjoukkojen ja aseistettujen Fulani-heimon paimenten välillä, kun armeija puuttui Fulani-paimenten ja alkuperäisheimojen taisteluun Barkin Ladin alueella.

Erikoisjoukkojen puhemiehen mukaan hyökkääjät tekivät hallittuja iskuja useisiin kyliin Josin kaupungin lähellä varhain lauantai-aamuna. Fulani-heimon mukaan armeija hyökkäsi heitä vastaan, koska se suosii alkuperäiskansoja.

Näissä iskuissa kuoli ainakin 80 ihmistä.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet, keitä he epäilevät sunnuntain hautajaisiskusta, mutta Fulani-paimenia on syytetty vastaavista iskuista aiemmin.

Plateau on ruutitynnyri pohjoisen ja etelän rajalla

Kristillisen Stefanos-säätiön mukaan ainakin 13 kristittyyn kylään hyökättiin lauantaina. Ryhmän johtaja Mark Lipdo syytti hyökkäyksistä Fulani-muslimipaimentolaisia. Fulani-paimentolaisten yhdistys on kuitenkin kiistänyt paimentolaisten osuuden iskuihin.

Plateau on alue, jossa laajalti kristitty Etelä-Nigeria kohtaa Pohjois-Nigerian, joka on valtaosin muslmialuetta. Alue on vuosia ollut etnisten ja uskonnollisten ryhmien taistelukenttä viljelykelpoisesta maasta. Paikalliset taistelevat myös vallasta alueelle muuttavien siirtolaisten kanssa.

Plateaun lisäksi hautajaisia järjestettiin sunnuntaina eri puolilla Nigeriaa ja on mahdollista, että uhriluku nousee entisestään.

Lähteet: AP, Reuters