Mladic-jutun ensimmäinen todistaja kuultavana

Elvedin Pasic kertoo sotarikosoikeudelle, kuinka hän teinipoikana selviytyi joukkoteloituksesta 1992. 70-vuotiasta serbikomentaja Mladicia syytetään ennen muuta kansanmurhista.

Ulkomaat
Ratko Mladic Haagissa 16. toukokuuta 2012.
Toussaint Kluiters / EPA

Haagissa kuullaan maanantaina ensimmäistä todistajaa Bosnian serbien entisen komentajan Ratko Mladicin oikeudenkäynnissä.

Aitioon istuutui Elvedin Pasic, joka oli 14-vuotias Bosnian sodan alkaessa. Hänen on määrä kuvailla kotien tuhoamista, kyliin hyökkäämisiä sekä muslimien ja kroaattien vainoamista.

Pasic erotettiin perheestään ja selvisi myöhemmin noin 150:n teloituksesta Grabovican kylässä vuonna 1992.

Hänen todistustaan seuraa YK:n rauhanturvaajan lausunto, jossa käydään läpi, kuinka serbijoukot järjestivät 8 000 muslimin verilöylyn rauhanturvaajien suojaamassa Srebrenicassa.

Komentaja Ratko Mladic itse oli henkilökohtaisesti todistamassa Srebrenican haltuunottoa. Joukkosurma tunnetaan Euroopan pahimpana hirmutekona toisen maailmansodan jälkeen.

15 000 miestä ja poikaa onnistui pakenemaan läpi metsien, mutta monet osoittautuivat helpoksi saaliiksi serbiarmeijan pommituksille ja väijytyksille. Rauhanturvaajiksi pukeutuneet serbijoukot saivat myös maaniteltua pakenijoita antautumaan.

Kansanmurhista ja sotarikoksista syytetty Mladic ehti pakoilla oikeutta 11 vuotta ennen kuin piileskelijä viimein löytyi viime vuonna sukulaisten luota.

Entinen serbijohtaja Radovan Karadzic on myös syytettynä sotarikostuomioistuimessa. Monet Bosnian muslimit toivovat, että Mladic, 70, ja Karadzic, 67, elävät tarpeeksi pitkään kuullakseen tuomionsa.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic kuoli oman oikeudenkäyntinsä aikana.

Lähteet: AFP, Reuters