1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sata mehiläisen pistoa ei tunnu missään

Mehiläisenpistoihin voi tottua, sanoo hunajaparoni. Useimmat ihmiset saavat pistoista allergisia oireita.

luonto
Mehiläinen lepää hihan päällä
Työläismehiläinen lähikuvassa.YLE / Tiina Kokko

Mehiläisenpistot kuuluvat kesän ikäviin ilmiöihin. Useimmat ihmiset saavat niistä allergisia oireita. Ihminen kuitenkin tottuu pistoihin, jos niitä saa säännöllisesti, sanoo iittalalainen hunajaparoni Markku Nieminen. Hän ei nykyään edes suojaudu pistoja vastaan, sillä satakaan pistosta ei tee häneen mitään vaikutusta.

- En minä niitä tahallaan ota, mutta kyllä niitä muutenkin tulee muutama päivittäin, lähinnä käsiin. Niihin tulee immuuniksi.

Nieminen myöntää, että lapsena hänenkin silmänsä menivät umpeen ja käsivarret turposivat.

- Jos pistoksen ympärille tulee tiukka valkoinen rengas, niin silloin on hyvä immuniteetti. Elimistö jotenkin puristaa myrkyn renkaana siihen pistoksen ympärille. Jos sen sijaan puna alkaa levitä, niin se on paha merkki, hunajaparoni tietää.

Liika siisteys näivettää vastustuskyvyn

Markku Nieminen ei välttämättä suosittele ottamaan tarkoituksella mehiläisen tai ampiaisen pistoksia, mutta sanoo hyvästä immuniteetistä olevan hyötyä. Asuminen maalla, jossa ei eletä niin puhtaissa oloissa kuin nykyisin kaupungeissa, auttaa torjumaan allergioita.

- Liiallinen hygienia johtaa helposti allergioihin. Lapsille ei tule sitä vastustuskykyä, joka suojaisi heitä. Maalla kasvaneet lapset ovat ehtineet hankkia vastustuskyvyn esimerkiksi hyttysen ja mehiläisen pistoja vastaan. Koirien ja kissojen kanssa kontattiin samalla lattialla, hunajaparoni Markku Nieminen muistelee.

Hunajasta apua allergiaan?

Niemistä huolestuttaakin nuorten allergiaherkkyys. Siitä hänelläkin on kokemuksia: joidenkin perheiden lapset eivät tule kylään, jos talossa on kissa tai hevonen. Samat ongelmat nousevat esiin siitepölyaikana.

- Minulle monet ovat sanoneet, että kun he ovat talvella aloittaneet hunajan käytön, se on antanut suojan siitepölyallergialle. Se johtuu siitä, että hunajassa on aivan pieniä määriä siitepölyä ja sitä kautta saa siedätyshoitoa. Allergiahan on liian kova reaktio jollekin oudolle aineille.

Hunajaparoni Markku Nieminen on niin tottunut kaikkeen, etteivät häntä itseään vaivaa minkäänlaiset allergiat - ei edes työallergia.

- Lapsesta saakka on tottunut puuhaamaan kaikkea. Nelivuotiaasta on oltu mansikkamailla. Kaiket kesätkin on tehty töitä, joten allergiat eivät haittaa, Nieminen vakuuttaa.

Lue seuraavaksi