Mystinen nainen esiintyy Pohjois-Korean johtajan rinnalla

Länsimainen media on alkanut kummastella, kuka on Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin rinnalle ilmestynyt nainen. Tiukasti sulkeutuneen maan virallisissa tilaisuuksissa naisten esiintyminen on ollut hyvin harvinaista.

Ulkomaat
Kim Jong-Un, tuntematon nainen sekä sotilasvirkamiehet osoittivat kunniaa Kim Il-Sungille Kumsusan Palatsissa Pyongyangissa 8. heinäkuuta 2012.
Borth Korean TV / AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korean johtajan Kim Jonh-unin rinnalla on julkisissa tilaisuuksissa alkanut esiintyä tuntematon nainen. Länsimaiden tiedustelujärjestöt ja tiedotusvälineet yrittävät kiivaasti selvittää naisen henkilölliisyyttä.

Viimeksi eilen sunnuntaina lyhythiuksinen ja tummaan jakkupukuun pukeutunut nainen käveli Kimin rinnalla, kun tämä otti muun valtiojohdon kanssa osaa maan entisen johtajan Kim Il-sungin kuoleman vuosipäivän surujuhlaan.

Myös perjantaina nainen istui Kimin vieressä Pohjois-Korean valtionorkesterin konsertissa.

Etelä-Korean media arvelee naisen olevan joko Kim Jong-unin nuorempi sisar tai sitten vaimo tai rakastajatar.

Kimin sisar Yo-Jong opiskeli hänen kanssaan Sveitsissa 1990-luvulla.

Teoria, jonka mukaan nainen olisi Kimin vaimo tai rakastajatar ei ole yhtä vahvalla pohjalla, arvelevat Pohjois-Korean oloihin perehtyneet tutkijat. Kommunistimaan johtajien vaimot eivät ole esiintyneet julkisuudessa käytännössä lainkaan.

On kuitenkin mahdollista, että mystinen nainen olisi laulajatar Hyon Song-wol, jonka huhutaan olleen Kimin läheinen ystävä jo nuoruusvuosista saakka. Hänet esiintyi julkisuudessa vuoteen 2006 saakka, mutta nähtiin televisiossa jälleen maaliskuussa, kun hän oli viimeisillään raskaana.

Lisäksi eräät analyytikot ovat pitäneet mahdollisena, että kuviin ilmestynyt nainen olisi entisen johtajan Kim Jong-ilin tytär. Kim Jong-ilillä kerrotaan olleen monia naissuhteita.

Joka tapauksessa tapaus kuvastaa, miten vähän ulkomaailma tietää Pohjois-Korean tapahtumista. Esimerkiksi maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin tarkka ikä on tuntematon.

Pohjois-Korean uutistoimisto on julkaissut juhlallisuuksiin osallistuneiden sotilaiden ja muiden johtajien nimet, mutta ei salaperäisen naisen henkilöllisyyttä.

Lähteet: AFP