Kaivoshakemukset yhä pitkässä jonossa

Kaivosten valtaushakemusten ja varausilmoitusten käsittely kestää vieläkin jopa vuosikausia. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kaivosryhmä on käsitellyt tänä vuonna Lapissa 187 hakemusta, mutta käsittelyjonossa odottaa vielä pelkästään vanhan kaivoslain mukaisia valtaushakemuksia lähes 450.

talous
Nainen paljaan kallion vierellä.
Yle

Uusi kaivoslaki tuli voimaan Suomessa vuosi sitten. Samalla kaivoslupa-asiat siirtyivät työ- ja elinkeinoministeriöltä Tukesiin.

Harvoin hallinnossa tapahtuu näin monta muutosta yhtä aikaa, sanoo kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa Tukesista.

- Olen tyytyväinen, että pystymme jo tuottamaan tasaiseen tahtiin päätöksiä. Hakemuksiin liittyvän ruuhkan purkamiseen vaikuttaa positiivisesti vuoden aikana kaksinkertaistunut kaivosryhmän henkilökunta.

Tukesin tavoitteena on saada vanhan lain mukaiset valtaushakemukset käsitellyksi ensi vuoden loppuun mennessä. Niitä on toistaiseksi käsittelemättä Lapissa vielä 441 kappaletta.

Lapin tilanne 1.7.2012

Ratkaisematta

Ratkaistu 2012

Vanhan kaivoslain mukaiset valtaushakemukset

441

71

Uuden kaivoslain mukaiset varausilmoitukset

97

76

Kullanhuuhdontaluvat

53

38

Uuden kaivoslain mukaiset malminetsintä-hakemukset

217

0

Vanhan kaivoslain mukaiset kaivospiirihakemukset

58

2

Uuden kaivoslain mukaiset kaivosluvat

5

0

Valvontakäynnit alkamassa malminetsintä- ja kullanhuuhdonta-alueilla

Uusi kaivoslaki velvoittaa viranomaisia vanhaa lakia enemmän valvomaan yritysten toimintaa. Tukes onkin alkanut tehdä myös lupiin liittyviä valvontakäyntejä maastossa.

- Kullanhuuhdonta-alueilla Lapissa on jo tänä kesänä tehty järjestelmällistä valvontaa. Valvontakäyntejä tehdään tänä kesänä myös malminetsintäalueilla, ja samalla kehitetään valvonnan menetelmiä, Liikamaa sanoo.