Monitoimimies Sakari Pälsille oma seura

Arkeologi, tutkimusmatkailija, kansatieteilijä, kirjailija Sakari Pälsi saa maanantaina vihdoin oman seuran. Perustamiskokous järjestetään Pälsin syntymäkunnassa Kanta-Hämeen Lopella, Pälsin syntymän 130-vuotispäivänä.

kulttuuri
Sakari Pälsin käsikirjoitukseen perustuvan perhesarjan Fallesmannin Arvo ja minä ohjasi TV 1:lle Sakari Rimminen. Sakari (Olli Metso) ja Arvo (Sami Sainio) miettivät keinoa, miten kukon saisi kiekumaan.
Päivi Bourdon / Yle

Sakari Pälsi oli niin monessa mukana, että hänestä ei ole vielä pystytty tekemään edes elämäkertaa, sanoo Pälsi-tietäjä, kotiseutuneuvos Ahti Gåpå Lopelta. Seuraakin on puuhattu jo pitkään.

- Tässähän on jo ihan liian kauan kulunut siitä, kun alettiin tähän touhuun. Perustaminen on lykkääntynyt tähän asti, eli se on aika vaikea asia ollut. Lähdetään hämäläisesti lyhyillä askelillä liikkeelle eikä hötkyillä, kertoo Gåpå.

Seuran perustamiskokous järjestetään Lopella maanantai-iltana.

Kirjailijana poikajuttujen luoja

Pälsillä oli merkittävä osuus maailman vanhimman tunnetun kalaverkon eli kuuluisan Antrean verkon löytämisessä.

- Se on noin 10 000 vuotta vanha, niin siitä arkeologi saa tietysti nimeä. Pälsi sai nimeä toki monella muullakin tavalla, mutta siitä hän tuli kuuluisammaksi ensi alkuun.

Gåpå nostaa esiin myös Pälsin luomat pojanviikarit Fallesmannin Arvon ja naapurin Sakarin.

- Hän antoi kuvan pikkupojista, ja millä tavalla he käsittelevät maailmaa ajatuksissaan ja kuinka sitä toteuttavat leikeissään. Se on minusta ihmisläheinen kertomus ystävyydestä pienessä piirissä, leikkien ja kepposten merkeissä.

- Kepposiin pitäisi tämän päivän ihmistenkin suhtautua lapsimaisesti tai pikkupoikamaisesti, eli Pälsi antoi oikeastaan näkökohdan siihen, kuinka meidän pitäisi elää, arvioi Gåpå.

Monitoimimiehen tuotannosta näyttely

Lopen kirjaston Fallesmanni-saliin on koottu näyttely Sakari Pälsin laajasta tuotannosta, mikä käsittää yli neljänkymmenen kirjan lisäksi lukuisia lehtiartikkeleita. Sakari Pälsi kirjoitti yli 200 erinimiseen lehteen yli 600 lehtiartikkelia. Pälsi oli arkeologi, mutta myös kansatieteilijä, kirjailija, tutkimusmatkailija, valokuvaaja ja elokuvaaja.

Lopen kirjastossa on esillä myös näyttely professori ja arkeologi Julius Ailiosta, jonka syntymästä tulee 19. heinäkuuta 2012 kuluneeksi 140 vuotta. Hän oli myös loppilaissyntyinen ja innosti Sakari Pälsiä arkeologian alalle.