Määräykset hämmentävät rakentajia

Monilla omakotitalorakentajilla on pallo hukassa sen suhteen, mitä uudet rakennusmääräykset tarkoittavat käytännössä. Heinäkuun alun jälkeen jätetyissä rakennuslupahakemuksissa tulee olla entistä kattavammat selvitykset muun muassa lämmitysjärjestelmästä.

Kotimaa
Rakennusmies levittää laastia työmaalla.
Yle / Toni Pitkänen

Uudisrakentamisessa siirryttiin 1.7. rakennuksen kokonaisenergiatarkasteluun. Uusilla määräyksillä on tarkoitus parantaa energiatehokkuutta keskimäärin 20 prosenttia entiseen verrattuna.

Edes kaikki rakennusalan ammattilaiset eivät kuitenkaan tiedä, miten lupakäytäntö on muuttunut kuun vaihteessa. Sen sai tuta rovaniemeläinen Jari-Pekka Karppinen, jonka rakennuslupahakemus odottaa ns. E-lukua.

Hakemusta ei osattu kiirehtiä

Ei tuntunut olevan pääsuunnittelijallakaan tiedossa, mitä muutokset tuovat tullessaan

Jari-Pekka Karppinen

Jos hakemus olisi jätetty sisään viime kuun puolella, ei uusia selvityksiä olisi vielä vaadittu. Pääsuunnittelija kuitenkin vakuutti Karppiselle, että hänellä ei ole mitään kiirettä jättää hakemusta kesäkuussa.

- Miekin sen tiesin, että uudet vaatimukset tulevat voimaan, mutta ei minulla ollut mitään tietoa, mitä se tarkoittaa. Ei tuntunut olevan pääsuunnittelijallakaan tiedossa, mitä muutokset tuovat tullessaan.

Osaajat vähissä

Rovaniemen kaupungin LVI-tarkastaja Jari Kortesalmi tekee synkän arvion: Rovaniemen kokoisessa kaupungissa ei löydy kuin 1-2 ammattilaista, jotka pystyvät tekemään uuden mallin mukaiset energiaselvitykset.

Samaan ongelmaan törmäsi myös Jari-Pekka Karppinen.

- Yksi asia, mikä meillä tuli vastaan, on että kuka sen energiaselvityksen pystyy tekemään. Yksi LVI-suunnittelija olisi osannut tehdä nämä uudet suunnitelmat, mutta sillä oli niin paljon töitä, ettei se jouda.

Rakennukset kallistuvat - tai sitten ei

Uudet rakennusmääräykset tiukentavat energiankulutusmääräyksiä, mutta toistaiseksi on epäselvää se, kuinka paljon ne vaikuttavat uudisrakennusten hintaan.

- En mie ole ehtinyt sitä miettiä. No tässä joutuu teettämään ne energiaselvitykset, niin ainakin sen verran tulee hintaa lisää, Karppinen sanoo.

Joidenkin arvioiden mukaan rakennuskustannukset voivat nousta hieman entiseen verrattuna, mutta hyvällä suunnittelulla kustannukset saattavat jopa laskea.

Ensin suunnitellaan lämmitys, sitten vasta talo

Ensimmäinen asia pientalorakentajalla on, että se ottaa asiantuntijan matkaan

LVI-tarkastaja Jari Kortesalmi

Uudet määräykset pakottavat ainakin rakentajia uudenlaiseen ajattelutapaan: Ennen lämmitys suunniteltiin talon perusratkaisujen jälkeen, mutta tulevaisuudessa talo suunnitellaan lämmityksen ympärille.

LVI-tarkastaja Jari Kortesalmi kehottaakin lisäämään tiedonvaihtoa rakennuttajan, arkkitehdin ja LVI-suunnittelijan välillä. Rakennuspiirrustuksia ei kannata alkaa tehdä ennen kuin on käyty läpi lämmityksen ja ilmanvaihdon toteutus.

- Ensimmäinen asia pientalorakentajalla on, että se ottaa asiantuntijan matkaan. Ihan ensimmäiseksi.

- Ongelmia on erityisesti sähkölämmitteisten talojen kanssa. Se vaatii suunnittelijoilta entistä enempi.