1. yle.fi
  2. Uutiset

"Hauskan tekeminen on totista puuhaa"

80-luku valloittaa muodissa ja kiehtoo myös teatterikävijöitä. Pian teema levittäytyy valkokankaallekin, kun rock-komedia Vuonna 85-elokuva valmistuu.

kulttuuri
Timo Koivusalo
Kati Rantala / Yle

Timo Koivusalon tuottama ja ohjaama Vuonna 85 -elokuva on edennyt leikkausvaiheeseen. Rock-komediaa on kuvattu kolmena vuodenaikana mm. Villilän elokuvastudioilla Nakkilassa. Ohjaaja Timo Koivusalon mukaan materiaalia on kertynyt runsaasti ja leikkauspöydällä pohditaankin nyt minkälaisista paloista komedia muodostetaan.

- Kuvamateriaalia on paljon ja samasta materiaalista voisi tehdä ihan erilaisenkin elokuvan. Kun tehdään rouheaa romanttista komediaa loistavalla musiikilla ryyditettynä niin pitää miettiä, mitkä ovat ne kymmenesosan pienet hetket mitkä on pakko olla ja missä sakset sanoo klips, että syntyy hauskuus tai ei synny. Hauskan tekeminen on totista puuhaa, Koivusalo naurahtaa.

Teatterimusikaali muuntui komediaksi

Vuonna 85 on saavuttanut kulttimaineen ja hurjan suosion Tampereen työväen teatterin lavalla. Elokuvan osalta musikaalifanien kannattaa kuitenkin jättää omat odotuksensa syrjään.

- Kerronta on elokuvassa ja teatterissa kaksi eri asiaa. Teatterin lavalla tämä on musikaali ja meillä se on komediaelokuva, jossa soi rock and roll. Elokuvakäsikirjoitus on kyllä tehty musikaalin pohjalta, joten perushahmot, -henkilöt ja -henki ovat siinä läsnä.

Olkatoppaukset valloittavat valkokankaan

Suomirockin kulta-aikaan ajoittuva elokuva saa ensi-iltansa valkokankaalla vuodenvaihteessa. Koivusalo on huomannut, että elokuva osuu ainakin muodin puolesta oikeaan aikaan myös vuonna 2012.

- On ollut mielenkiintoista huomata kuinka in 80-luku nyt on kaikkine vaatteineen ja silmälasitkin alkavat kasvaa tiettyyn mittaan. Elokuvassakin nähdään koko 80-luvun kirjo hienoine olkatoppauksineen ja takatukkineen. Se oli pontevaa aikaa.

Lue seuraavaksi