1. yle.fi
  2. Uutiset

Rieska valmistuu helposti nuotiolla retkipalaksi

Leivän valmistukseen ei aina tarvita uunia. Esimerkiksi rieska valmistuu pienellä vaivalla nuotiollakin. Tulen voi virittää metsään tai omalle pihalle grilliin. Taikina kannattaa kuitenkin tehdä etukäteen valmiiksi.

luonto
Kuvassa Osku Valo paitkaa rieskaa nuotiolla
Raila Paavola / Yle

Luonnossa retkeilijä saa maistaa tuoretta leipää helpoiten niin, että hän tekee kotona valmiin taikinan pussiin, jonka hän ottaa matkaan yhdessä jauhojen ja valurautapannun kanssa. Yhtä lailla takapihan grillaaja voi samota pallogrillin ääreen taikinakulhon, pienen jauhopussin sekä pannun kanssa.

Luonto-ohjaajaksi opiskeleva kaustislainen Osku Valo neuvoo, että nuotiorieskaan tarvitaan kaurapuuroa, muusijauhetta, vehnäjauhoja, munia ja suolaa.

Taikinaa ei tarvitse nostattaa etukäteen. Aineet vain sekoitetaan yhteen ja paistetaan noin sentin paksuisina kakkuina.

- Nuotiorieska on suunniteltu valmistettavaksi pannulla ulko-olosuhteissa. Aineksista tulee kaurapuuron näköistä tahnaa, opastaa Osku Valo.

Valurautapannulla hyvä tulos

Kun nuotiossa on hyvä roihu, pannu laitetaan tulelle.

- Valurautapannu on aika hyvä tähän tarkoitukseen. Ei tarvitse edes rasvaa, sillä taikina ei tartu valurautapannuun kiinni. Jos aikoo ottaa taikinaa paljain käsin kulhosta, niin kannattaa varata jauhoja mukaan, koska taikina on tarttuvaista.

- Sitä voi hiukan litistää sitä taikinaa. Paistinlastaakin voi käyttää.

Osku Valo opastaa, että taikinan paistumista kannattaa vahtia tarkoin.

- Heti kun se on saanut väriä toiselta puolelta, käännetään paistos. Kaksi-kolme minuuttia saa paistua ennen käännöstä, riippuen nuotion kuumuudesta. Kun rieska on toiselta puolen mukavan kirjava, sen voi kääntää. Sitten paistetaan suunnilleen yhtä kauan toiseltakin puolelta.

Kun leivonnainen ei ole vetelä, se on valmis. Lastalla voi hiukan kokeilla, onko tulos sopivan kiinteä.

Sitten voita tai muuta levitettä päälle ja syömään. Nuotiorieska sopii mainiosti esimerkiksi lohikeiton rinnalle.

Lue seuraavaksi