Kultainen kauris palaa jyrkänteelle alkusyksystä

Siilinjärven kunnan maamerkki saadaan takaisin Viitostien varteen todennäköisesti elo-syyskuun vaihteessa. Ilkivallan takia vahingoittuneen Ilmestys-patsaan korjaus viivästyi hieman aiotusta, koska patsaan korjaaja on ollut sairauslomalla.

Kuva: Yle / Kalevi Pitkäkangas

Keväällä ilkivallan takia vahingoittunut kultainen kaurispatsas palaa Viitostien varteen Siilinjärvelle todennäköisesti elo-syyskuun vaihteessa.

Viitostien maisemagalleriaan kuuluva Siilinjärven kunnan maamerkki vahingoittui toukokuussa, kun joukko nuoria miehiä irrotti patsaan ja pudotti sen alas moottoritien varrella sijaitsevalta jyrkänteeltä.

Ilmestys-patsaalta katkesi rytäkässä jalka. Jalan valaminen uudelleen on viivästynyt hieman, koska sen korjaaja on ollut itse polvileikkauksessa.

- Pitäisi saada ensin omat jalat kuntoon, jotta pääsisin korjaamaan kauriin jalkoja. Uskon, että pääsen töihin tällä tai ensi viikolla, naurahtaa korjauksen tekevä Pauli Venäläinen kuopiolaisesta taidevalimosta.

Venäläisen mukaan kultainen kaurispatsas selvisi vähillä vaurioilla, koska se on tehty teräksestä eikä pronssista.

Pitäisi saada ensin omat jalat kuntoon, jotta pääsisin korjaamaan kauriin jalkoja.

Pauli Venäläinen

- Jos pronssiveistos olisi pudonnut noin korkealta jyrkänteeltä, se olisi haljennut pirstaleiksi, hän sanoo.

Kultaus peittää kaikki ilkivallan jäljet

Kun kultaisen kauriin jalka on korjattu, patsas saa pintaansa uuden kultauksen. Se tehdään elokuussa. Kultaajamestari Raimo Snellmanin mukaan koko patsaan kultaaminen tulee halvemmaksi kuin paikkaaminen.

- Lisäksi paikkauksen rajat tulisivat myöhemmin näkyviin, joten koko patsaan kultaus on järkevämpää. Myös patsaan tehneen kuvanveistäjän Pekka Jylhän toiveissa on, että teos saadaan näyttämään mahdollisimman paljon alkuperäiseltä, Snellman luettelee.

Snellman kultasi Ilmestyksen myös viimeksi, kun patsas kunnostettiin muutama vuosi sitten. Sen jälkeen se on kärsinyt myös pienimuotoisesta  ilkivallasta, joka ei näy alas tielle asti.

- Patsas on täynnä raapustuksia eli siihen on kirjailtu nimikirjoituksia ja pikkutuhmuuksia, kertoo valaja Pauli Venäläinen.

Patsaan omistava Siilinjärven kunta on arvioinut korjauskulujen nousevan useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.