Takkulan tallitakauksen riita KHO:n

Lahden Ratsastajat ry on valittanut Takkulan tallitakauksen nurin menosta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kouvolan hallinto-oikeus kumosi helmikuussa Lahden kaupunginvaltuuston 400 000 euron takauspäätöksen.

Lahti
Takkulan maneesi on iso halli, jonka katto on teräsrakenteiden vasassa.
Yle / Heikki Ahonen

Kouvolan hallinto-oikeus kumosi helmikuussa Lahden kaupunginvaltuuston päätöksen 400 000 euron omavelkaisen lainatakauksen antamisesta Takkulan talleille.

Hallinto-oikeus katsoi, että Lahden kaupunginvaltuusto ylitti toimivaltansa myöntäessään takauksen marraskuussa 2010. Takauspäätöstä vastusti valtuustossa 19 valtuutettua, joista valituksen takana ovat kokoomusjuristit Matti Kataja ja Jorma Ratia. Kolmas valittaja on demarien Jari Hartman.

Takausasian korkeimpaan hallinto-oikeuteen on vienyt Lahden Ratsastajat ry. Yhdistys perustelee takausta muun sillä, että Lappeenranta ja Kärkölän kunta olisivat vastaavanlaisesti tukeneet ratsastusseuraa tai yrittäjiä.

Lisäksi Lahden Ratsastajat vetoaa, että se 400 henkilön jäsenmäärällä on yksi maamme suurimmista ratsastusseuroista ja Lahden ainoa ratsastuskeskus.

Ratsastustakauksen Kouvolan hallinto-oikeudessa kaataneet valtuutetut katsovat, että jokainen kunta päättää itsenäisesti mitä tukimuotoja se käyttää. Kärkölän tapaus on kaiken lisäksi ohi, sillä sen ratsastustoimintaa kaavaillut yrittäjä vetäytyi valituksen jälkeen, takauspäätöksestä valittaneet muistuttavat.

Valtuutetut myös ihmettelevät Lahden kaupunginhallituksen roolia, koska Kouvolan hallinto-oikeus kaatoi kaupunginvaltuuston päätöksen. -Lahti ei valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä, mutta ottaa nyt selityksessään 7.5.2012 voimakkaasti kantaa sen puolesta, että Lahden ratsastajien valitus hyväksyttäisiin, valtuutetut katsovat.