Kansanmusiikkijuhlilla on ennätysmäärä pelimanneja

Kansanmuusikot ovat antaneet vahvan tukensa Kaustinen folk Music Festivalin uudelle organisaatiolle. Viikon aikana oman panoksensa juhlille antaa yli 3 000 pelimanneja - 500 enemmän kuin viime vuonna.

kulttuuri
Kansantanssia.

Pelimannien määrä kuvastaa uuden järjestäjäorganisaation pyrkimystä ohjata festivaaleja takaisin juurilleen. Viikon aikana esiintyy yli 300 kotimaista pelimanniyhtyettä. Estradeja on järjestetty 20. Pelimannien määrää ei voi enää juurikaan kasvattaa - eteen nousee majoituskapasiteetti.

Juhlien järjestelyvastuu on nuoremman polven kaustislaisilla kun festivaalien edellinen järjestäjä, Kansanmusiikkisäätiö ajautui konkurssiin.

- Eli se mikä on vaihtunut on hallinto. Uusi organisaatio tekee joitain asioita vähän erilailla, mutta samat juhlat ja Kaustisen henki täällä on edelleen, sanoo Pro Kaustisen puheenjohtaja Samuli Valo.

Mutta mikä se kuuluisa Kaustisen henki on?

- Se kulminoituu käsitteeseen pelimanni. Pelimanni, kansantanssi ja kansanlaulaja. Eli Kaustisen henki on sitä, että täällä on hirvittävän iso määrä pelimanneja, jotka soittavat ei niinkään rahasta vaan soittamisen halusta.

Festivaalit kasvattavat uutta muusikkopolvea

Kaustinen Folk Music Festival tarjoaa kattavan otoksen suomalaisen kansamusiikin lisäksi ulkomaisista virtauksista. Järjestäjät haluavatkin haluavat tarjota uutta pureksittavaa suomalaiseen musiikkielämään. Myös vastuu tulevasta muistetaan. Uudet järjestäjät painottavat aiempaa enemmän kansanmusiikin ja -tanssien työpajoja.

- On ydinkysymys, että pelimannikenttä on elävä, ja sitä kautta painotamme vahvasti workshop-toimintaa, kertoo Samuli valo

Musiikkipedagogi Mauno Järvelä näkee kansanmusiikin aseman tänä päivänä vahvana. Osoituksena siitä on esimerkiksi festivaaleille ilmoittautunut runsas joukko pelimanneja ja täysi salillinen Kalliopaviljongilla maanantaiaamuna harjoitelleita Näppäripelimanneja.

- Se on merkki tästä harrastuksen laajuudesta ja siitä, että tällaiselle sosiaalisuudelle ja yhteisöllisyydelle, mitä kansanmusiikki tuo ihan parhaalla mahdollisella tavalla, on tilausta ja tarvetta, sanoo Järvelä.

Yksi viikon kohokohdista onkin yhteispohjoismaisin voimin koottu lasten ja nuorten musiikkitapahtuma Folkskandia.