Hyppää sisältöön

Rikossyytteet ihmisyyttä vastaan lokaavat Kenian presidenttiehdokkaita

Taustalla ovat edelliset vaalit, joissa silloiset ministerit panivat syytteiden mukaan liikkeelle toista tuhatta henkeä vaatineen verilöylyn.

Keniassa presidentinvaalien ehdokkaat joutuvat heti vaalien jälkeen Kansainvälisen rikostuomioistumen eteen vastaamaan syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kenian presidentinvaalit ovat ensimmäiset sitten vuoden 2007, jolloin vaalitulos ja vilppiepäilyt johtivat silmittömään sekasortoon ja väkivaltaan jousilla, viidakkoveitsillä ja tuliaseilla. Tapahtumat tahrasivat pahoin Kenian mainetta demokraattisena ja järjestäytyneenä maana. Ainakin 1 200 ihmistä kuoli.

Neljän syytteisiin joutuvan joukossa on kaksi presidenttiehdokasta, apulaispääministeri Uhuru Kenyatta ja entinen opetusministeri William Ruto. Vaalit ovat ensi maaliskuussa ja oikeudenkäynti alkaa kuukausi niiden jälkeen.

Kansalaisjärjestöt vaativat, että Kenyattaa ja Rutoa ei saisi päästää syytteiden takia ehdolle laisinkaan.

Kenian sekasorto saatiin viime vaalien jälkeen rauhoitettua, kun valta jaettiin YK:n johdolla presidenttikisan vastaehdokkaiden kesken. Presidentin valta annettiin Mwai Kibakille ja pääministerin salkku Raila Odingalle.

Odinga on tällä kertaa mielipidekyselyjen kuningas, ja hänen kannassaan on syytteisiin joutuva Uhuru Kenyatta. Keyatta on Kenian ensimmäisen valtionpäämiehen Jomo Kenyattan poika.

50-vuotias Uhuru Kenyatta vastaa syytteisiin murhista, raiskauksista, vainoamisista, karkotuksista ja muista epäinhimillisistä teoista.

Oppositiota tukenut opetusministeri William Ruto puolestaan vastaa kolmeen rikossyytteeseen ihmisyyttä vastaan.

Viime vaalien poliittiset mellakat johtivat nopeasti etniseen väkivaltaan, jossa Kenyattan edustamia kikujuja surmattiin ja kikujut puolestaan ryhtyivät kostohyökkäyksiin.