1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Istu vähemmän, elä pidempään

Toimistotyöläiset voisivat asentaa juoksumatot näyttöpäätteilleen, amerikkalaistutkijat ehdottavat.

terveys
CH04 Houdini -mallisia tuoleja esillä Frankfurtin messuilla 2012.
Fredrik von Erichsen / EPA

Tutkimuksen mukaan elämä voi pidentyä kahdella vuodella, jos istuu päivittäin vähemmän kuin kolme tuntia. Amerikkalaistutkijoiden mukaan maanmiehet istuvat päivittäin lähes kahdeksan tuntia. Fysiologit ovat osoittaneet, että istuessa suurimmat lihakset eli jalkalihakset eivät tee lainkaan työtä - tämä voi aiheuttaa kehon kolesterolin ja verensokerin hallinnassa ongelmia.

- Istuminen on vaarallinen ennenaikaisen kuoleman riskitekijä kuten tupakointi ja liikalihavuus, sanoo Penningtonin biolääketiedekeskuksen tutkija Peter Katzmarzyk.

Tutkijaryhmä ehdottaa, että istumatyöläiset käyttäisivät esimerkiksi juoksumattoa työpöytänsä edustalla.

British Medical Journalin verkkoversiossa julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin Yhdysvaltain kansanterveyden tilastoja sekä eri kyselytietoja. Tilastotiedon mukaan keskivertoamerikkalainen katsoo päivittäin yli kaksi tuntia televisiota - jos tätä aikaa ei käytä istuskeluun, elämä voi pidentyä 1,4 vuotta, tutkimuksessa lasketaan.

Aiemmissa "istumatutkimuksissa" on havaittu yhteys pitkään tai usein istuskelun ja eri sairauksien välillä. Istuminen on yhdistetty muun muassa diabetes-, syöpä- ja sydäntautiriskiin. Kaksi vuotta sitten Yhdysvaltain syöpäyhdistys julkisti jopa 14-vuotisen ja lähes 20 000 koehenkilön seurannan tulokset, joiden mukaan vapaa-ajallaan yli kuusi tuntia päivässä istuvien naisten kuolleisuus oli kolmanneksen ja miesten noin kuudenneksen suurempi kuin alle kolme tuntia istuma-asennossa viihtyvien.

Paljon istuskelu voi kuvastaa muutoinkin fyysisesti passiivista elämää, johon voivat kuulua esimerkiksi ylipaino ja vähäinen liikunta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi