Nato-rekkojen päästäminen ärsyttää pakistanilaisia

Pakistan avasi rajapisteensä Natolle kuukausien hangoittelun jälkeen. Valtaosa pakistanilaisista näkee Yhdysvallat vihollisena.

Ulkomaat

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa kymmenet tuhannet ihmiset ovat protestoineet Pakistanin päätöstä avata huoltoreitit jälleen Nato-joukoille Afganistaniin. Pääosin ääriuskonnollisiin ryhmittymiin kuuluvat mielenosoittajat suunnittelevat myös järjestävänsä protestin Pakistanin ja Afganistanin rajalla. Huoltoyhteydet suljettiin viime marraskuussa sen jälkeen, kun 24 pakistanilaista kuoli Naton ilmaiskussa Pakistaniin.

Yhteydet avattiin viime viikolla Yhdysvaltojen ulkoministerin Hillary Clintonin pyydettyä asiaa anteeksi kuukausia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen mukaan kolme neljästä pakistanilaisesta näkee Yhdysvallat vihollisena. Maiden suhteita ovat vahingoittaneet ilmaiskun lisäksi muun muassa Osama bin Ladenin surmaaminen.

- Pakistanin ongelmien ydin on Yhdysvaltain orjuus. Emme hyväksy sitä. Haluamme vapauden, sanoi mielenosoitukseen osallistunut nimekäs Hafiz Mohammad Saeed. Yhdysvallat on luvannut miehen vangitsemisesta miljoonien eurojen palkkion.

Hän on perustanut islamistiryhmä Lashkar-i-Taiban, jota pidetään vastuullisena Mumbain terroristi-iskuihin 2008. Marssit tosin on järjestänyt ääriuskonnollisten koalitio nimeltään Pakistanin puolustajain neuvosto.

Ounastellaan, että Yhdysvaltain kärkkäät vastustajat saattavat saada pian poliittista jalansijaa. Viime aikojen mielenosoitukset ovat olleet suosittuja ja väekkäitä. Pakistanin puolustajain neuvosto voisi kiteytyä puolueeksi mahdollisesti ensi vuonna pidettäviin parlamenttivaaleihin.

Lähteet: AFP, Reuters