Ekopajalla eletään toivossa syntymäpäivien jälkeenkin

Sähköromun kierrätyksen uudelleenjärjestely voi pahimmillaan viedä kymmeniä tukityöpaikkoja Turun Ekotorilta. Syntymäpäiviään juhlivalla Ekopajalla toivotaan toiminnan kuitenkin jatkuvan, sillä korvaavan järjestelmän rakentaminen olisi laitteiden tuottajille raskasta.

jätteet
Osastopäällikkö Janne Nurmi, Turun Ekotorin Ekopaja.
Jouni Koutonen / Yle

Keväällä voimaan tullut uusi jätelaki uhkaa lopettaa kolmannen sektorin oikeuden kerätä** **sähkö- ja elektroniikkaromua ilman tuottajajärjestöjen kanssa solmittua sopimusta. Jätelain tuottajavastuuta aletaan soveltaa uudella tavalla ensi vuoden toukokuusta.

Sähkölaitteita kymmenen vuoden ajan kierrättäneellä Turun Ekotorin Ekopajalla juhlitaan syntymäpäiviä hieman epävarmoissa tunnelmissa.

- Uusi jätelaki antaa lisävaltuuksia tuottajayhteisöille yhteistyökumppanien valinnassa. Nyt katsotaan, miten he alkavat soveltaa sitä. Jatkuuko meidän toimintamme tässä mallissa siten, että voimme edelleen uudelleen käyttää ja saada markkinoille käytettyjä laitteita, vai puuttuvatko he siihen. Se tullaan näkemään lähiaikoina, vielä ei ole tiedossa muutoksia, toteaa osastopäällikkö Janne Nurmi.

Turun seudun työttömien alaisen Kestävän kehityksen yhdistyksen pyörittämällä Ekotorilla on jo vuosi sitten jouduttu luopumaan romun purkamisesta tuottajajärjestöjen vaatimuksesta.

- Sitä on vähennetty selvästi tuottajayhteisöjen toivomuksesta. Olemme oikeastaan lopettaneet purkutoiminnan ja keskittyneet laitteiden tarkastamiseen ja myyntikuntoon saamiseen.

Esimerkiksi tietotekniikkaromusta kertyy vuosittain huomattavia määriä arvometalleja.

- Tietokoneen piirilevyjen kilohinta on siinä kolmen euron paikkeilla. Kyllä sieltä kertyy isommat summat vuoden aikana, kertoo Nurmi.

Toiminta puolittuisi pahimmissa tapauksessa

Turun Ekotorin Ekopajalla on tällä hetkellä sopimus kolmesta tuottajajärjestöstä kahden kanssa.

Tavaraa on niin paljon, että uskon kyllä sähkölaitteita riittävän tähän meidänkin toimintaamme!

Osastopäällikkö Janne Nurmi

Osastopäällikkö Janne Nurmi toivoo keruu-, tarkastus- ja myyntitoiminnan jatkuvan entiseen malliin vielä takarajana olevan ensi vapun jälkeenkin.

- Laitteita kulkee kauttamme jopa 800 000 kiloa vuodessa. Niistä saamme käyttökuntoon tarkastettua noin kymmenen prosenttia, kappalemääräisesti puhuen noin tuhat erilaista laitetta vuodessa. Meillä on parikymmenhenkinen sähkömiesten osasto, joka käy niitä läpi. Kaikki turvalliseksi ja toimivaksi havaitut laitetaan Ekotorin sähköosastolle myyntiin.

Uusia neuvotteluja tuottajayhteisöjen kanssa ei ole vielä käyty, mutta osastopäällikkö Janne Nurmi toivoo keruu-, tarkastus- ja myyntitoiminnan jatkuvan entiseen malliin vielä takarajana olevan ensi vapun jälkeenkin. Toivonsa hän perustaa siihen, että korvaavan järjestelmän rakentaminen olisi tuottajille liian raskasta.

- Tällainen pelko on, mutta uudelleenkäytön ja tarkastusasemien järjestäminen ei onnistu ihan nopeasti. Kyllä heillä on siinä iso työ, jos aikovat tarkastaa kaikki laitteet niin kuin laki velvoittaa, että kaikki sähkölaitteet pitää tarkistaa uudelleenkäyttömahdollisuuden todentamiseksi.

Synkimmässä tapauksessa Turun Ekotorin ja etenkin sähkölaitteita kunnostavan Ekopajan toiminta supistuisi merkittävästi.

- Kyllä se varmasti vähentäisi tukityöpaikkoja puoleen. Nyt meillä on Rieskalähteentiellä noin sata paikkaa; voi olla, että noin puolet siitä vähenee, jos tämä homma loppuu. Saattaa myös olla, että kahdesta myymälästämme joutuisimme sulkemaan toisen. Se nähdään sitten.

Tiistaina Ekotorin Ekopajalla juhlitaan kymmenen vuotta jatkunutta sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätystä erilaisin tapahtumin ja tietoiskuin. Tummista pilvistä huolimatta osastopäällikkö Janne Nurmi ei suostu synkistelemään syntymäpäivänä.

- Tavaraa on niin paljon, että uskon kyllä sähkölaitteita riittävän tähän meidänkin toimintaamme!