Tampereen yliopistojen vastinrahat ovat kunnossa

Valtiontalouden tarkastusviraston selvityksen mukaan osa yliopistoista on saanut vastinrahaa väärin perustein. Tampereen yliopisto ja teknillinen yliopisto selvinnevät lahjoitussotkusta puhtain paperein.

lahjoitukset
Tampereen teknillisen yliopiston kyltti.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen teknillisen yliopiston ei mitä ilmeisimmin tarvitse maksaa takaisin valtiolta saamiaan, lahjoitusten perusteella määräytyviä vastinrahoja.

Lomalta tavoitettu rehtori Markku Kivikoski kertoo, että teknillinen yliopisto on noudattanut lahjoituksiin liittyviä sääntöjä erityisen tarkasti, eikä lahjoitusten vastinrahaoikeudesta pitäisi olla epäselvyyttä. Kivikoski kertoo myös arvanneensa, että lahjoituksista voi tulla setvittävää.

Myös Tampereen yliopisto kertoo lahjoitustensa olevan oikeanlaisia, joten pelkoa vastinrahojen takaisin maksamisesta ei ole.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n selvityksen mukaan osa lahjoituksista on osoitettu täysin eri tarkoituksiin. Lisäksi yliopistot ovat ottaneet vastaan arvopapereita, vaikka vastinrahaan oikeutettujen lahjoitusten täytyy olla rahalahjoituksia.

Tampereen teknillinen yliopisto on saanut valtiolta vastinrahaa 95,5 miljoonaa euroa ja Tampereen yliopisto runsaat 9 miljoonaa. Kaikkiaan valtio on maksanut yliopistoille vastinrahaa yli 700 miljoonaa euroa. Yliopistot ovat saaneet keräämäänsä yksityistä rahaa vastaan valtion tukea 2,5-kertaisen summan.