1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Summer Up - festarilla suotuisa maine Lahdelle

Onko positiivinen, nuorisoystävällinen mielikuva Lahdesta riittävä korvaus festarin häiriöstä? Tapio Enlund pohtii kesätapahtumien menestysreseptiä Lahden seudulla.

tapahtumat
Summer Up -festivaali Mukkulassa kesällä 2012
Yle Hanna Lumme

Lahdessa on tuskailtu vuosikausia kunnollisen kesätapahtuman puutetta. F1 -formulaveneiden MM-osakilpailusta ei sellaista muodostunut, vaikka vuosia sitten kaupungin korkeinta johtoa myöten peräänkuulutettiin, että josko nyt. Autojen puolella MM-ralli on taas Lahden osalta typistynyt yhteen päivään ja muutamaan pikataipaleeseen.

Lahden Jazztori ja muut keskustan laulutapahtumat eivät myöskään ole lyöneet itsenään läpi, noin valtakunnallisesti katsoen, eivätkä suuren yleisön silmissä.

Mutta enää ei tarvitse tuskailla. Mukkulan kartanomiljöö kelpaa nuorison kesäiseksi kokoontumispaikaksi siinä, missä ennen vanhaan samoilla nurmilla tallailivat kansainväliset kirjailijat oman kirjailijakokouksensa merkeissä.

Summer Up vetää Lahteen tätä nykyä kymmeniä tuhansia nuoria ympäri maata. Tapahtuma on kasvanut pikku hiljaa ja huomaamatta huimaan mittakaavaan alueen koko huomioon ottaen. Äkkipäätään voisi luulla, ettei 30 000 ihmistä mahdu mukisematta kymmenen tuhannen asukkaan kaupunginosaan, mutta kyllä muutama päivä sitten mahtui.

Jälkimainingeilta ei voi kokonaan välttyä, kun tuollainen väkijoukko on liikkeellä. Poliisin mukaan Ritaniemenkatu muistutti lauantaina Raatteen tietä – sen verran paljon roskaa ja roinaa väki oli taakseen jättänyt. Samoin päihtyneiden talteenotto ja yleinen järjestyksenpito työllistivät poliisia yllin kyllin.

Ei ole oikeastaan ihme, että poliisi haluaa nyt puhua, missä laajuudessa tapahtumaa Mukkulassa on mahdollista tulevaisuudessa järjestää. Itse festivaalialueella roskaamis-ongelmia ei niinkään ollut, mutta sen ulkopuolella kylläkin.

Silti Summer Up:issa on paljon myönteistäkin. Mukkulan ostokeskuksen kauppiaille vierailijoiden ostoseurot tulivat varmasti tarpeeseen. Ennen kaikkea kerrankin nuorille on jotain, mitä he itse haluavat. Ei siis niin, että joku yleisen viiteryhmän ulkopuolinen olisi ollut päällepäsmärinä. Ehkäpä tapahtuma on osaltaan rakentamassa Lahdesta yleisön silmissä hieman toisenlaista, nuorisoystävällisempää mielikuvaa.

Ja aina kannattaa muistaa, että kävijän korvien välissä onnistunut festarivierailu kestää kauemmin kuin kaksi päivää.

Lue seuraavaksi